Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Neuropátia

Neuropátia

2020. október 14.

Neuropátiánál a környéki idegrendszerhez tartozó idegrostok károsodnak, ez okozza a panaszokat.

A probléma fő tünetei a végtagokban jelentkeznek, főképp zsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség formájában. Emellett jellemző tünet a neuropátiás fájdalom, súlyos esetekben pedig akár bénulás is kialakulhat, az izmok el is sorvadhatnak, a végtagok elvékonyodhatnak.

Okok garmadája

Legtöbbször anyagcserezavarok, így például a cukorbetegség áll a polineuropátia hátterében, de sok beteg a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönheti az ilyen panaszokat. Vezethetnek neuropátiához gyulladásos kórképek is, de okozhatják az erek betegségei is. Állhat a hátterében pajzsmirigy-alulműködés, de társulhat ilyen probléma daganatos megbetegedésekhez is. A krónikus megbetegedések közül a húgyvérőség néven emlegetett urémiát és a szarkoidózist lehet kiemelni. Vezethetnek neuropátiához egyes fertőző betegségek is, így például a diftéria, de okozhat ilyen problémát a vérmérgezés is. Társulhat a kórkép pszoriázishoz és köszvényhez, sokízületi gyulladáshoz, myeloma multiplexhez, Lyme-kórhoz és a lupushoz is. Okozhat ilyen panaszt a niacin, a B1- és a B12-vitamin hiánya is. Létezik a neuropátiának örökletes formája is.

Feltárni a hátteret

A neuropátia diagnózisát mindig a tünetekből kiindulva állítják fel az orvosok. A legárulkodóbb jel az, ha a panaszok szimmetrikusan, kesztyű- és zokniszerű eloszlásban jelennek meg, tehát a lábaknak és a kezeknek azon a részén, amelyeket alapesetben kesztyű vagy zokni takar. A kórisme meghatározásakor végeznek reflexvizsgálatot, érzésvizsgálatot, nézik az izomerőt is. Jellemző ezek mellett a hangvillavizsgálat és a vibrációérzés tesztelése is. A diagnózis egyértelműsítése miatt szükség lehet elektromiográfia (EMG) és elektroneurographia (ENG) vizsgálatra is, amelyekkel az idegek vezetési sebességét lehet mérni. Ezek már a neuropátia tipizálását, súlyossági szintjének mérését segítik. Ha a probléma mögött nincs olyan ismert kiváltó ok, mint a cukorbetegség vagy az alkoholizmus, akkor az okok feltárása végett további vizsgálatokra, laborértékekre is szükség van.

Okfüggő terápia

A neuropátia esetében meg kell próbálni kideríteni a háttérben álló betegséget, azonban ez sajnos nem mindig sikerül. Ha igen, lehetőség van úgynevezett oki kezelésre: ha például cukorbetegség vagy pajzsmirigy-betegség áll a hátterében, akkor azt kell kezelni. Cukorbetegségnél tudni kell, hogy ugyan a vércukorszint rendben tartása nagyon fontos, de ezzel a neuropátia nem gyógyítható meg, csak a súlyosbodása lassítható nagy eséllyel. Emellett nagyon fontos a tüneti kezelés: a neuropátia tüneteit tornával és az izmok folyamatos erősítésével lehet csökkenteni, ha pedig fájdalmak is jelentkeznek, akkor speciális fájdalomcsillapítókra van szükség.

Lektor: dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration