Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szklerózis multiplex (SM)

Szklerózis multiplex (SM)

2020. október 14.

A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer, tehát az agy és a gerincvelő autoimmun betegsége, amelynek fennállásakor a szervezet a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely ellen termel ellenanyagot.

A betegség pontos okát nem ismerik, de úgy gondolják, a genetikailag hajlamos embereknél alakul ki akkor, ha ebben különböző környezeti ártalmak is közrejátszanak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a betegség családon belül halmozódhat, a rá való hajlam átadódhat. Például ha az egypetéjű ikrek egyike SM beteg, akkor a másik 30 százalékos eséllyel lesz érintett. Ha testvérnél, szülőnél vagy unokatestvérnél fordul elő a betegség, akkor a megjelenés esélye csak 2 százalékos, ami nem magas. A rizikót növelő környezeti hatások közül a kevés napfényt, a D-vitamin hiányát és a dohányzást lehet kiemelni.

Változatos tünetek

A betegség tünetei nagyon változatosak lehetnek: látászavar (ami a látóideg sérülésére utal), zsibbadás, izomgyengeség, vizelettartási és vizeletürítési zavar, egyensúlyzavar és szédülés. Az esetek egy részében a betegség relapszáló-remittáló formában zajlik. Ez azt jelenti, hogy az állapot rosszabbodásait javulások követik. A betegek többsége ezzel a kórformával él, máskor azonban fokozatosan romló a kórkép lefutása. Előre nem lehet tudni, hogy a betegség egyes szakaszai hogyan követik egymást, a rosszabbodási szakaszok mennyi idő múlva jelentkeznek. Vannak, akik akár évekre is tünetmentessé válhatnak, és nem lehet kiszámítani, mikor lesz a következő rosszabbodás.

Szklerózis multiplex gyanúja esetén a diagnózis felállításához további vizsgálatokra van szükség. A klinikai adatok mellett MRI vizsgálat, esetleg agyvízvizsgálat, illetve neurofiziológia vizsgálatok is szükségesek lehetnek. A diagnózis felállítása pontosan meghatározott kritériumok alapján történik. A kivizsgálás során egyben kizárhatók egyéb olyan betegségek is, amelyek a szklerózis multiplexre is jellemző tüneteket esetleg még okozhatják.

Gyakrabban felismerik

A betegség diagnosztikája és kezelése is sokat változott az elmúlt években. Ma már a szklerózis multiplex korán felismerhető, az időben megkezdett terápia hosszabb távon megőrizhetővé teszi a betegek életminőségét, egyáltalán nem magától értetődő, hogy az érintettek néhány év múlva kerekesszékbe kényszerülnek. A betegek gondozása ma már jól megoldott, erre célra vannak külön centrumok. Ezek az ambulanciák jellemzően a megyeszékhelyeken találhatók, Budapesten több ilyen is működik. Ezeket a betegek általában 3 havonta keresik fel a gyógyszerek felírása és a vérvételek, ellenőrzések végett, de a gyakoriság egyénenként változhat. Például aki havonta kap infúziós gyógyszert, annak havonta meg kell jelennie. A kezelésre folyamatosan szükség van, tehát nem csak a rosszabbodó fázisokban, hanem tünetmentes állapotban is kapniuk kell a betegeknek. Ez amiatt van, mert a készítmények csak így lehetnek hatékonyak.

Lektor: dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration