Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szakemberek szerint a sclerosis multiplex sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, ennek oka pedig úgy vélik, hogy a hormonális különbségben rejlik.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer idült lefolyású, több gócú, gyulladásos megbetegedése, amely a tudomány mai állása szerint még gyógyíthatatlan. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel a betegség végkimenetelének bekövetkezése kitolható, a beteg mindennapjai akadálytalanabbá tehetők.

A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amelynél az idegrendszer állandó gyulladásban van. Az idegrostokat szigetelő hüvely, a mielin biztosítja az ingerületvezetést az agyba és az agyból. A gyulladás következtében a mielin és az idegsejt elpusztul, helyén kemény heg keletkezik, így a jelek továbbítása csorbát szenved, megszűnik. Az ideg sérülése miatt a tünetek maradandóvá válnak, és súlyos rokkantsághoz vezetnek.

tünetek enyhíthetők, megfelelő kezeléssel az életminőség javítható. A kezdeti, átmeneti tünetek, a végtag gyengeség, a zsibbadás, a látászavarok, az elmosódott beszéd még visszafejlődhetnek. Pár hónap, év múltával a panaszok megismétlődnek, de ekkor már a tünetek megmaradnak. A betegek kis részénél a tünetek évtizedekig enyhék, míg a betegek felénél a rohamok utáni gyógyulás csak részleges, és végül lassú romlás következik be. Idősebb korban jelentkezik a betegség rosszabb lefolyású változata, amikor az idegrendszer károsodása folyamatos. A tünetek szerteágazóak, az érintett területek egyike a végtagok és a mozgás kapcsolata. Jellemző tünet a bizonytalan járás, a szédülés, az egyensúlyi zavarok, a gyengeség, a kettős és homályos látás, a látóideg gyulladás, az akaratlan gyors szemmozgás, a részleges vagy teljes látásvesztés. Jellemző tünet még a koncentrációs és memória zavar. Az elmosódott beszéd, és az azt nehezítő nyelési gondoka zsibbadás, az izommerevség, a rossz közérzetet okozó nagyfokú fáradtság, a vizelet és széklettartási problémák jelentősen megnehezítik a beteg mindennapjait.

A sclerosis multiplex nem gyógyítható, de a beteg élete és közérzete javítható. Központi jelentőségű a speciális gyógytorna, a fizikoterápia, amely az izmok merevségének és görcsösségének oldásával képes kitolni a rokkantság bekövetkeztének időpontját. A betegség fellobbanása idején kortizon tartalmú gyógyszerekkel segíthető elő a regeneráció.

Amerikai kutatók nemrég megtalálták azt a molekulát, amely miatt kevesebb férfi szenved sclerosis multiplexben, mint ahány nő. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas tesztoszteron szintjének védőhatása. A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet. Egereken azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a sclerosis multiplex ellen. Amikor sclerosisos nőstény egereket kezeltek a molekulával, a tüneteik megszűntek. Ez lehet az oka, hogy a férfiaknál mind a sclerosis, mind más autoimmun betegség ritkábban fordul elő. Melissa Brown, a kutatás vezetője, a Northwestern Egyetem immunológusa, mikrobiológusa szerint az eredmények teljesen új sclerosis multiplex kezelésekhez vezethetnek.

A kutatásról bővebben itt olvashat (angolul).

A sclerosis multiplex nőknél három-négyszer nagyobb gyakorisággal jelentkezik a kór, mint a férfiaknál. A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát akkor fedezték fel, amikor egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett véletlenül, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni egymástól. Az egyetem kutatói kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egy fajtája, az úgynevezett hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, az úgynevezett citokin IL-33-at kezdik termelni a hím egerekben. Ez a molekula olyan anyagokat vált ki, amelyek megakadályozzák egy másik immunsejtfajta, a Th17 kialakulását, amely közvetlenül a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration