Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Több olyan betegség is van, amelynek hajlama öröklődik, így ahol a szülők közt van érintett, ott a megelőzésre, szűrésre az átlagosnál is jobban kell figyelni. Milyen problémák halmozódhatnak családon belül, és mit tehetnek az érintettek?

Bár a betegségek jelentős része életmódbeli és környezeti okok miatt alakul ki, sok olyan van, ahol a rizikót a genetikai adottságok is növelik. Ezek nem öröklődnek szó szerinti értelemben, de a rájuk való hajlam átadódhat, a kockázat pedig akkor is emelkedett lehet, ha amúgy egészségesen élünk. Ilyen például az emlőrák és a petefészekrák. Mivel ezek kialakulását az életmódra való odafigyeléssel nem lehet megelőzni, fontos, hogy fokozott rizikónál a szokásosnál is jobban figyeljünk a szűrővizsgálatokra.

 

Fókuszban az erek

Mivel a visszértágulatok kialakulásának esélye nagyban függ attól, hogy valakinek milyen vastagok, illetve mennyire ellenállóak az érfalai, ezek a tulajdonságok pedig erősen öröklődnek, a visszérproblémák is halmozódhatnak családon belül. Ez a hajlam férfiaknál és nőknél ugyanúgy jelen lehet, viszont mivel a nők izomzata jellemzően gyengébb, és nehezebben tartja meg magukat a szövetek is, a probléma esetükben gyakoribb. Mivel a visszértágulatok kialakulásában más tényezők – például az elhízás és az állómunka – is szerepet játszanak, esetükben a rizikó csökkenthető. Emiatt kell figyelni a testsúlyra, illetve a munkakörülményekre.

Célkeresztben a trombózis

A trombózisra való hajlam szintén öröklődik nemtől függetlenül, de a tényleges kialakulás esetében is gyakoribb a nőknél. Náluk a rizikót tovább emeli, ha fogamzásgátlót szednek. Ha a családi halmozódás ismert, akkor a hormongyógyszerek mellőzése mellett fontos a dohányzás kerülése is. Emellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Mivel a trombózishajlam súlyos formái genetikai szűréssel kimutathatók, érdemes lehet ilyen vizsgálatra is elmenni a tisztán látás érdekében. Ha a gyanú beigazolódik, akkor az életmódra végképp fontos figyelni.

 

Mi a helyzet a csontokkal?

A csontritkulás ugyancsak olyan probléma, amelynél van családi halmozódás, és elvileg a férfiakat is ugyanúgy érintheti, mint a nőket. A hölgyeknél mégis gyakrabban jelentkezik ez a betegség, elsősorban amiatt, mert náluk a menopauza idején bekapcsolódik egy plusz rizikófaktor az esetleges genetikai hajlam mellé. Emiatt fontos, hogy ha van családi érintettség, akkor a csontsűrűségmérés időben megtörténjen, legkésőbb a változókorban, de gyanú esetén akár korábban is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration