Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Afta

Afta

2020. október 25.

Afta alatt azokat a pici hólyagokat értjük, amelyek főként a szájnyálkahártyán, annak is a puha, elmozdítható részein, így az ajkak és a pofa belső felszínén, a nyelven, illetve a lágy szájpadon jelennek meg.

Ritkán van erre példa, de létrejöhetnek a torok tájékán is. Aftából kialakulhat egy vagy több, a kicsik gyakran csoportokban jelennek meg. A kisebb, fehéres színű, piros szélű képletek gyorsan felszakadnak, és rendszerint fájdalmas, sárgás lepedékkel fedett fekély marad utánuk. A gyógyulási folyamat jellemzően 7-10 napos, a hólyagoknak ezután nyoma sem marad. Hegek csak akkor maradhatnak vissza, ha az afta 1 centinél nagyobb. Ezek szabálytalanok, és csak ritkán alakulnak ki, gyógyulásuk eleve hosszabb ideig tart.

Érthetetlen fájdalom

Érdekes, de maga az afta általában jobban fáj, mint egy hasonlóan kisméretű sérülés vagy más elváltozás. A fájdalom fokozódik, ha az aftát kidörzsöli a nyelv, forró vagy erősen fűszeres, savas ételek érintkeznek vele. Súlyos esetben a közérzet is jelentősen rosszabbodhat. Ez elsősorban akkor történik meg, ha az apró hólyagok komolyabban kifekélyesednek. Ilyenkor a levertség mellé hőemelkedés és nyirokcsomó-duzzanat is társulhat. Az afta ilyen következményekkel elsősorban immunhiányos betegségeknél jár, emiatt ezek érintettjeinek afta kialakulásakor érdemes egyből orvoshoz fordulni.

Ismeretlen okok

Nem tudni, mi okozza az aftákat, kiváltó okuk ismeretlen. Egyedül azt sejtik, hogy jelentkezésükben közrejátszhatnak vírusfertőzések, ételallergiák, stressz és idegi okok is. Erre utal például az, hogy ilyen tünet gyakran jelentkezik egyetemistáknál vizsgaidőszak alatt. Afta kialakulhat nátha és influenza kísérőtüneteként is, ilyenkor az alapbetegséget még kellemetlenebbé teheti. Sokaknál visszatérő problémaként jelentkezik az afta, évente egy vagy több alkalommal. Rosszabbodását az irritáció miatt elősegíthetik sérülések, túl erős sörtéjű fogkefék, vagy akár egy fogszabályozó is.

 

Kezelni a tünetet

Mivel a probléma kiváltó oka jellemzően nem egyértelmű, célzott kezelésre sincs mód. A terápia lényege emiatt a fájdalomcsillapítás, a hólyagok és fekélyek bevonószerrel történő helyi kezelése. A fájdalmat lidokaint tartalmazó oldatokkal lehet enyhíteni, illetve olyan ecsetelőkkel, amelyeket szintén a fogorvosok használnak. Léteznek olyan oldatok is, amelyekkel megfelelő hígításban öblögetni lehet. A kezelés mellett érdemes mellőzni az erős, csípős fűszereket, nem szerencsés a citrusfélék fogyasztása sem.

 

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration