Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A stressz nemcsak az energiánkat és az időnket falja fel, de testi és lelki jóllétünket is: legyengíti az immunrendszert, megbetegít, feszültté és levertté tesz. Jó hír, hogy ma már számtalan olyan, úgynevezett stresszmegküzdési technika áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével megszabadulhatunk a kínzó nyomástól.

Bár tudományosan bizonyított, hogy a stresszel szemben az egyik leghatékonyabb módszer a meditáció, annak napi gyakorlásával elsajátítható a teljes testi és mentális ellazulás, sokak életébe ez egyszerűen nem fér bele. Vagy azért, mert az elmélyülésre nem találnak alkalmat vagy azért, mert úgy érzik, távol áll tőlük a spirituális gondolkodás. Éppen ezért most olyan egyszerű, hétköznapi stresszmegküzdési technikákat gyűjtöttünk össze, amelyekkel – ha módszeresen alkalmazzuk őket – jelentősen csökkenthetjük az idegeskedés okozta káros tüneteket.

Igyunk vIzet!

Ha érezzük, hogy befeszülünk, igyunk meg egy nagy pohár vizet, a nyomás azonnal enyhülni fog! Hogy miért? Mert a folyadék segít csökkenteni a vérünkben áramló stresszhormonok mennyiségét. Épp ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen igyunk, félóránként akár 2-3 deciliter vizet, így a koncentrációnkon is javíthatunk, mellyel akár az idegeskedést magát is megelőzhetjük.

Lélegezzünk ütemesen!

Négy másodperc alatt szívjuk be mélyen a levegőt, aztán négy másodpercig tartsuk bent, végül négy másodperc alatt fújjuk ki, majd négy másodpercig ne vegyünk levegőt! Ha néhányszor megismételjük ezt az egyszerű technikát, a szorongás meglepően gyorsan el fog illanni, ugyanis a mély légzéssel a test természetes ellazulási képességét aktiváljuk, ami egy mély, pihenési állapotot hoz létre. Több oxigén jut az agyba, ami megnyugtatja az idegrendszer ellazulásért felelős területét.

Ismerkedjünk a progresszív izomreakcióval!

Ha szorongunk, félünk, az izmaink megfeszülnek. A progresszív izomreakció technika ennek a folyamatnak a fordítottját takarja, amely során megtanuljuk izomcsoportról izomcsoportra ellazítani testünket. Ehhez a figyelmünket mindig egy meghatározott izomcsoportra kell irányítanunk: előbb megfeszítjük, majd 5-10 másodperc után ellazítjuk. A technikát testünk valamennyi izomcsoportján elvégezhetjük.

Nevessünk!

Bár gombnyomásra nevetni nem lehet, jó, ha a mosolygás, a jókedv a mindennapjaink része. Amikor ugyanis nevetünk, több oxigénhez jut a szervezet, új lendületet kap a szív, a tüdő és az izmaink, és a jó közérzetért felelős hormonok szabadulnak fel. A nevetés erősíti az immunrendszert, csökkenti a fájdalmat és hosszú időre javítja a hangulatot.

Mozogjunk!

Kutatások bizonyítják, hogy akik többet mozognak, azok jobban alszanak és kiegyensúlyozottabbak. A testmozgás számtalan olyan hormon felszabadítását serkenti, amely csillapítja a fájdalmat, segíti az alvást és megnyugtat, sőt olykor eufóriával is jár. Ha megtehetjük, táncoljunk, fussunk, ússzunk, kerékpározzunk, tornázzunk, de ha erre nincs lehetőségünk, mozgassuk meg magunkat, amikor csak tudjuk: lift helyett válasszuk a lépcsőt, autó helyett közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral menjünk dolgozni, parkoljunk a lehető legtávolabb a bejárattól...

Használjuk az irányított képzeletet!

Az egyik leghatékonyabb stresszmegküzdési technika az irányított képalkotás, amit egy rövid, az elmében töltött vakációhoz hasonlítanak. Ehhez használhatjuk saját gondolatainkat, de egy hanganyag segítségével is eljuthatunk egy olyan képzeletbeli helyre, ami a nyugalom, a béke és az öröm érzetét váltja ki. A „kirándulásunk” akkor lesz leginkább hatásos, ha valamennyi érzékszervünkkel át tudjuk élni ezt a belső kiruccanást – vagyis a képzeletünkben tett utazásunk során annyira elmélyülünk, hogy hallani véljük a hangokat, érezzük az illatokat, az ízeket, megérintjük a környezetünket.

Sétáljunk!

Nem véletlenül érezzük úgy, hogy a friss levegőn kitisztul az agyunk… Épp ezért, ha kezd felgyülemleni a stressz, és megtehetjük, tegyünk egy nagy sétát. A szabad levegőn való andalgás során stabilizálódik a vérnyomásunk és a pulzusszámunk. Az oxigénszint emelkedése pedig jobb koncentrációs képességet biztosít.

Alkossunk!

Kreatív oldalunkhoz kapcsolódni sosem késő, az alkotás ugyanis kiváló stresszűző. Szakértők szerint a színezés hatása a meditációhoz hasonló, a szorongás szintje látványosan csökken. A felnőtt színezők számtalan témában beszerezhetőek – divat, utazás, természet… –, biztosan fogunk találni az érdeklődésünknek megfelelőt. Tűfilccel vagy ceruzával érdemes alkotni!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration