Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Kopaszodás

Kopaszodás

2021. október 07.

Hajszálakat folyamatosan vesztünk és folyamatosan nőnek ki újak is – normál esetben naponta 80–100 hajszál hullik ki –, ez a mérték nem kóros. Gond csak akkor van, ha a haj érdemben ritkulni kezd, esetleg foltokban hullik ki. Komolyabb figyelmet jellemzően az érdemel, ha 4-6 héten át napi 100 hajszálnál többet veszítünk.

Mivel a foltos kopaszodás az immunrendszer működési zavarát jelzi, esetében már akkor is figyelni, kell, ha az elvesztett hajszálak száma nem olyan magas.

 

Részben genetika

Az egyszerű hajhullást főképp genetikai faktorok határozzák meg, azoktól függ ugyanis, hogy a hajhagymák miképp reagálnak a hormonokra, főként a férfi hormonokra. Például akinél a hajhagymák öröklött okok miatt érzékenyebbek ezen hatásokra, annál a haj különösebb hormonprobléma nélkül is nagyobb eséllyel fog ritkulni. Férfiaknál a hajvonal idővel szinte mindig feljebb húzódik, nem jellemző, hogy valakit ez a probléma egyáltalán ne érintsen a kor előrehaladtával. Nőkre ez kevésbé jellemző, de ha mégis, akkor az komoly lelki terhet jelent az érintettnek. Az ok ilyenkor valamilyen nőgyógyászati betegség, például a policisztás ovárium szindróma. Meghúzódhatnak a háttérben egyéb endokrinológiai betegségek, például pajzsmirigy-működési zavar is, illetve olyan élettani hatások, mint egy komoly fogyással járó drasztikus diéta, léböjtkúra.

 

Ha foltosan hullik

Komolyabb problémát inkább csak a foltos hajhullás jelezhet, ami már komplexebb okokra – autoimmun jellegű immunrendszeri betegségre – vezethető vissza. Ilyen panasz jelentkezhet például gyulladásos góc miatt, de szövődhet más immunbetegséggel is, ami hiánybetegség, felszívódási zavar formájában észlelhető. Nőknél itt is lehet ok valamilyen nőgyógyászati betegség, például a policisztás ovárium szindróma.

 

Az okot kezelni

A kopaszodást érdemben csak akkor lehet kezelni, ha egyértelmű az oka, és az kezelhető. Például, ha nőgyógyászati probléma, pajzsmirigy-működési zavar vagy vitaminhiány áll a háttérben, akkor elsődlegesen azokat kell megszüntetni. Bonyolultabb a helyzet olyan esetekben, amikor a kopaszodás hátterében genetikai adottságok állnak. Ilyenkor ugyanis a hajhagymák hormonérzékenysége a kiváltó ok, amit megváltoztatni nem lehet, egyedül a fejbőr vérbőségére lehet hatással lenni. Ha ezt sikerül különböző készítményekkel fokozni, javulhat a hajhagymák oxigén- és energiaellátása, ami csökkentheti a hajhullás mértékét.

A foltos hajhullás kezelése már komoly szakorvosi feladat, vényköteles, az immunrendszerre ható gyógyszerekkel történik. A megfelelő terápia azért kulcskérdés, mert ilyenkor az érintettek hajukat és szőrzetüket teljesen el is veszthetik, ráadásul nagyon hamar, ami komoly pszichés terhet jelenthet.

Lektor: dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, onkológus szakorvos, az MTA doktora

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration