Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A periódusos rendszer 34. eleme a Hold görög istennőjéről, Szelénéről kapta a nevét. Sokáig károsnak tartották, ám kiderült róla: a szervezet számára nélkülözhetetlen!

A szelént 1817-ben fedezte fel Jacob Berzelius svéd vegyész. Káros, rákkeltő oldalát hamar felismerték, ám azt csak 1959-ben bizonyították, hogy a szelénnek komoly szerepe van az immunrendszer működésében. Az utóbbi évtizedek kutatásai pedig számos fontos élettani hatását igazolták: a szelén megfelelő mennyiségű bevitelének nagy szerepe lehet egyes betegségek megelőzésében. Magyarország, földrajzi fekvésénél fogva a szelénhiányos országok közé tartozik, a megfelelő pótlás ezért is jelentős.

Erőteljes antioxidáns

A szelén legtöbb pozitív élettani hatása a nyomelem antioxidáns hatásából ered. A megfelelő szelénbevitel hozzájárulhat a stressztűrő képesség, a koncentráció, de a hangulatunk javításához is. Az állandó fáradtság leküzdésében is segít. Sőt, elegendő fogyasztása hatására növekedhet a libidó. A szelén részt vesz a normál spermaképződésben, nőknél pedig általa javulhat a teherbe esés esélye és csökkenhet a vetélés kockázata. Változó korban a megfelelő szelénbevitel segíthet a hőhullámok és egyéb kellemetlen tünetek csökkentésében. Végül, de nem utolsósorban hozzájárul ahhoz, hogy a hajunk és a körmünk egészséges legyen. Nagymérvű hiánya hajhullást idézhet elő, és a körmünkön is nyomot hagy.

Természetes forrásai

A szelén mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg a szervezetünkben. Természetes forrásai közül érdemes kiemelni a tengeri állatok húsát és a teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint a májat és a vesét. A magas fehérjetartalmú ételek, a hús, a hal, a tej és a tejtermékek, a tojás és a hüvelyesek is jó szelénforrások – a fehérjében gazdag táplálkozás egyébként is elősegíti a nyomelem optimális felszívódását. A brazil dióban, a citrusfélékben, az avokádóban és a sörélesztőben is sok szelén van. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jó hatását, míg a kén és az arzén gátolják a szelén hatását. Sokan nem tudják, de Magyarország nagy részén az ivóvízben kis mennyiségben kimutatható természetes eredetű arzén, akik ilyen területen élnek, figyeljenek még jobban a szelénbevitelükre! A napi ajánlott szelénbevitel 0,05 és 0,07 mg között mozog, napi maximális adagját 0,2 mg-nak tartják. Egy tojás az előbbinek a harmadát, egy adag sertés- vagy marhahús közel a felét tartalmazza, míg egy adag teljes kiőrlésű tésztában majdnem pont a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget találunk. Túladagolni nem érdemes, mert káros lehet.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration