Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szőrtüszőgyulladás

Szőrtüszőgyulladás

2020. december 14.

Akkor beszélünk szőrtüszőgyulladásról, ha a szőrtüszőknél vörös, viszkető és égő duzzanatok alakulnak ki. Megesik, hogy a képlet közepén sárgás, gennyes üregek is képződnek.

A panasz gyakran azokon a területeken jelentkezik, ahol a bőrfelszínek összefekszenek: ilyenek például a mellek alatti vagy farpofák közötti területek, a hónaljak és a hasi redők. Magát a gyulladást jellemzően baktériumok vagy gombák okozzák. A probléma nyáron gyakoribb, egyszerűen azért, mert a bőr a fokozott izzadás miatt sérülékenyebb, és így a szőrtüszőbe egy-egy mikrosérülésen keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók. Szőrtüszőgyulladás azokon a bőrterületeken mindenképp gyakrabban jelentkezik, amelyekhez szorosan tapad a ruházat. A nem jól szellőző műszálas anyagok tovább fokozzák a rizikót.

Vétkes borotva

Kialakulhat szőrtüszőgyulladás borotválkozás miatt is, főleg ha a higiéniás körülmények nem megfelelőek, vagy elfeledkeznek a fertőtlenítésről. Állhat a háttérben az is, hogy az erős szőrzet befelé nő és visszahajlik, ezzel pedig gyulladást provokál. Az is megesik, hogy a szőrszál túl gyenge, a felhám viszont erős, így maga a szőrszál nem tudja kifúrni magát. Ilyenkor a szőrtüszőgyulladás kórokozótól függetlenül alakul ki, egyfajta steril gyulladás jön létre. Jelentkezhet szőrtüszőgyulladás gyantázás vagy epilálás után is. Kialakulhat ilyen probléma rendszeres és hosszas ülőmunka miatt is, főleg akkor, ha valaki közben izzad a melegtől.

Elég lehet a fertőtlenítés

A szőrtüszőgyulladás helyi gyulladáscsökkentőkkel és fertőtlenítőszerekkel, oldatokkal, antibakteriális készítményekkel kezelhető, ha pedig a gyulladást gomba okozza, gombaellenes szerekre van szükség. A panasz az esetek többségében megszűnik a helyi kezelés hatására, belsőlegesen alkalmazott gyógyszerekre csak ritkán van szükség. A szőrtüszőgyulladást elhanyagolni nem szabad, mert ha ezt teszik, komolyabban is befertőződhet, helyén pedig akár ótvar is kialakulhat. Ez már egy igen fertőző bőrbetegség, ami nem gyógyuló, folyamatosan terjedő sebek formájában jelentkezik. Ha a szőrtüszőgyulladáson keresztül a szervezetbe kerülő baktériumok a nyirokutakon terjednek tovább, orbánc is kialakulhat

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration