Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Vannak olyan szépségápolási vészhelyzetek, amelyek mindig a legrosszabbkor jönnek… Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan vehetjük fel velük a harcot.

Megint herpesz

A herpesz egy makacsul visszatérő megbetegedés, hiszen kórokozója a testünkben rejtőzik és időként belobban. A kiváltó okok között leggyakrabban a legyengült szervezet, valamilyen gyulladás, láz, stressz, erős napfény, hormonális ingadozás vagy a szervezet számára nem szimpatikus étel, ital áll. Legtöbbször fájdalmas, ezért elég kellemetlen lehet, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy könnyen továbbadható. Aki hajlamos rá, annak ajánlott mindig magánál tartania herpesz elleni készítményt, mely kezeli a sebet és csökkenti a továbbfertőzést.

Jó tudni: Nehéz megállni, de nem szabad a sebet nyalogatni, hagyni kell száradni, mert a nedves környezet csak árt a helyzetnek. Plusz bármennyire is viszket, ne piszkáljuk, ne kapargassuk, különben csak növeljük a továbbterjedés rizikóját. Kerüljük a sós vagy fűszeres ételeket – ezek még inkább ronthatnak a helyzeten.

Bedagadt szemek

Elég ijesztő lehet, amikor reggel felpuffadt szemek néznek ránk vissza a tükörből. Okozhatja ezt a problémát többek között a sírás, a másnaposság, az alváshiány, az allergia, a genetikai hajlam, a stressz. Többféle módszerrel is meg lehet szabadulni tőle. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy sok vizet igyunk – hiszen ez kimossa a felesleges anyagcseretermékeket a szervezetből. Gyors megoldás a hideg vízzel való mosakodás, ami összehúzza az ereket és így csökkenti a duzzanatot. Ugyanezt az eredményt lehet elérni egy fagyasztóból kivett hideg kanállal is: a domború részét kell a szemre helyezni, és addig ott tartani, amíg átmelegszik. A hűtött uborka is jól bevált módszer, a benne lévő összehúzó hatású anyagok csökkentik a duzzanatot, ráadásul még a ráncokat is.

Jó tudni: Minél hidratáltabb a szervezetünk, annál kevésbé esélyes, hogy bedagadt szemekkel ébredünk.

Az a makacs szemölcs

A szemölcsöt vírus okozza, melyet számos módon elkaphatunk. Vízben, így a fürdőkádban, a medencében, tóban éppúgy, mint testi kontaktus, például kézfogás vagy közös játék során. Előfordul, hogy eltűnik néhány nap alatt, de van, hogy hónapokig is makacsul ottmarad. Az erős immunrendszer segít elkerülni a vírust, de az óvintézkedésre így is szükség van, például a strandon a saját papucs és törülköző használatára. Számos szemölcseltávolító készítmény kapható, de mivel sokféle szemölcs létezik, érdemes borgyógyásszal is megvitatni a problémát.

Jó tudni: A szemölcsöt okozó vírus fertőzés útján kerül a szervezetbe. A bőrön levő apró sérülések segítik a bejutását.

Elfertőződött pattanás

A pattanás megjelenésének senki sem örül, de azzal csak ártunk, ha nyomkodással próbálunk megszabadulni tőle. A nem megfelelően kezelt pattanás ugyanis könnyen begyulladhat, elfertőződhet. A feladat ilyenkor a gyulladás, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása valamilyen gyulladáscsökkentővel. Nem szabad piszkálni a kialakult pattanást, főleg nem piszkos kézzel.

Jó tudni: Ha a probléma többször jelentkezik, nem szabad félvállról benni. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, és kideríteni, mi áll a háttérben. A pattanásokról például elszaporodott boratkák vagy a túlzott cukorfogyasztás is tehet.

Benőtt szőrtüsző

A szőrtelenítés után kialakulhat szőrtüszőgyulladás. Ennek az egyik oka, hogy a bőr nincs jól előkészítve az eljárásra: nem elég puha, így könnyebben sérül. A másik ok a nem megfelelő higiénia – ha például a szőrtelenítő eszközt más is használja, és nincs jól fertőtlenítve. Érdemes tehát bőrradírozás és forró vizes tusolás után szőrteleníteni. Felszíni gyulladás esetén elég lehet a szőrszál eltávolítása: néhány perces meleg vizes borogatás után, ami felpuhítja a bőrt, egy fertőtlenített tűvel piszkáljuk ki a benőtt szőrszálat. A végén ismét fertőtlenítsük le a területet.

Jó tudni: Ha makacsul kitart a gyulladás, akkor valószínűleg bakteriális fertőzés áll a hátterében – mindenképpen bőrgyógyász szakember segítségét igényli!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration