Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Makuladegeneráció

Makuladegeneráció

2021. március 24.

A makuladegeneráció az egyik legfőbb oka az idős korban kialakuló centrális vakságnak.

A makulát sárgafoltnak is nevezik, ez a szemben az éleslátás helye: a szem ideghártyájának ezen területe a felelős azért, hogy a képeket élesen lássuk, képesek legyünk olvasni és írni. A makuladegeneráció az egyik legfőbb oka az idős korban kialakuló centrális vakságnak. A betegség a 60 éves korosztály 10 százalékát, a 90 éves korosztály 30 százalékát érinti. A problémát a köznyelv sokszor emlegeti szemfenéki meszesedésként is, pedig ezt a látásromlást nem az erek meszesedése okozza.

Ha "kikopik" a sárgafolt

A makuladegeneráció egyik formája azért alakul ki, mert azt éleslátás helye úgymond kikopik. Ilyenkor az ideghártya sejtjei pusztulnak el. Területükön kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel, ezek miatt alakulnak ki a betegség korai stádiumára jellemző piciny, sárgás lerakódások, illetve festékfoltok. Ez a típus a makuladegeneráció száraz formája – ez adja az esetek 85-90 százalékát –, amelynél az érintett terület sorvad, az éleslátás és az olvasóképesség lassan elveszik. Érintettjei többnyire arra panaszkodnak, hogy nem látják azt a területet, amire éppen néznek, például az arcokat, és nem jó számukra a korábban használt olvasószemüveg.

Ha az erek támadnak

A szemprobléma ritkább formája csak az esetek 10 százalékát adja, viszont súlyosabb és gyorsabb látásromlást eredményez. Ez az úgynevezett nedves forma, amelynek lényege, hogy az éleslátás helyén, az ideghártya alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek a retinába. A kóros erekből a folyadék kiáramlik a szövetek közé, ödéma alakul ki, illetve vérzés is keletkezhet. Ha ez megtörténik, a betegek hirtelen érzékelnek nagyfokú látásromlást. Ezt leszámítva a tünetek egyeznek a száraz típuséval, azaz csökken, majd elveszhet az éleslátás és az olvasási képesség.

Csak sejtik az okokat

A makuladegeneráció egy multifaktoriális betegség, számos rizikótényezővel rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb az idős életkor és az öröklött hajlam, de sokat számít a dohányzás is. A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a cigaretta sokszorosára növeli a betegség rizikóját. A túl sok ultraibolya sugárzás szintén kedvez a makuladegeneráció kialakulásának. A betegségnek van családi halmozódása is, a génkutatások jelenleg is teljes gőzzel folynak, hogy mely gének felelősek a betegség kialakulásáért.

A súlyos látásromlás kialakulását a száraz formában vitaminkészítményekkel lehet lassítani, míg nedves formában az üvegtesti térbe adott injekciós kúrával tudják megállítani a betegséget, illetve bizonyos esetekben látásjavulást is képesek elérni.


Lektor: dr. Szabó Antal, PhD szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration