Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Endometriózis

Endometriózis

2020. december 14.

Endometriózisnál a méh nyálkahártyasejtjei nem csak a méhben, hanem a méh üregén kívül is megjelennek. A probléma leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártyát érinti.

A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért okoznak gondot, mert egyrészt steril gyulladást tartanak fönt maguk körül, másrészt összenövések, olyan letapadások alakulnak ki körülöttük, amelyek fájdalmat okoznak. Ha a probléma a petevezetéket is érinti, meddőséget is kialakulhat, ha pedig a petefészkeket is, úgynevezett endometrotikus ciszták (ezeket a köznyelv csokoládécisztaként emlegeti) jöhetnek létre. Ha ezek növekedni kezdenek, fájdalmak jelentkezhetnek.

Havonkénti probléma

Mivel a méhüregen kívüli méhnyálkahártya-sejtekre a hormonok ugyanúgy hatnak, mint a méhüregben lévőkre, azok is minden hónapban leválnak. Emiatt okozhat az endometriózis havonta plusz fájdalmat. Ráadásul ha a probléma kiterjedtebb, a méhnyálkahártya-sejtek betörhetnek a bélfalba és a húgyhólyagba is, és emiatt a menstruációs vérzés idején a széklet és a vizelet is véres lehet. Persze ez az eset nagyon ritka, sőt mivel az endometriózis sokszor nem okoz tünetet, a nők nem is feltétlenül tudnak arról, hogy érintettek.

Nehéz a kezelés

Nem lehet tudni, miért alakul ki endometriózis, de mivel a probléma családon belül halmozódhat, hátterében genetikai hajlam is sejthető. Olyan elméletek is vannak, amelyek az immunrendszer rossz működésével magyarázzák az endometriózist. Azzal, hogy méhnyálka-hártyasejtek normál esetben is megjelennének a méhen kívül, de az immunrendszer fel tud lépni ellenük.

A problémát a nőgyógyászati szűrésen – hüvelyi ultrahanggal – azelőtt is észrevehetik, hogy panaszokat okozna. Ha ez nem történik meg, akkor a tünetek miatt kezdik el keresni a problémák okát, a betegséget így azonosítják endoszkópos vizsgálatokkal vagy műtéti úton. Ilyenkor a laparoszkópos műtét során mintát vesznek a sejtekből, majd azt elküldik szövettani vizsgálatra. Utóbbira csak a biztos eredmény miatt van szükség, a kép ugyanis annyira jellegzetes, hogy az orvosok szövettani vizsgálat nélkül is föl tudják állítani a diagnózist. Magát a problémát alapvetően műtéti úton lehet kezelni, de az endometriózis gyakran kiújul.

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration