Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A PCOS néven emlegetett policisztás ovárium szindróma önálló betegség, ám tünetei nagyon szerteágazók. Mi utalhat erre a problémára, és hogyan lehet kezelni?

A policisztás ovárium szindróma fennállása sokszor csak a meddőségi kivizsgálások során derül ki, de a betegséggel nem csak ekkor kell foglalkozni, hanem akkor is, ha az általa okozott tünetek kibírhatók, nem tűnnek súlyosnak. A sikertelen terhesség mellett ilyen lehet a rendszertelen vagy 35 napnál ritkább menstruáció, a pattanásos bőr és a hajhullás, a látszólag ok nélküli elhízás, a fokozott szőrnövekedés.

Nem igazi ciszta

A PCOS névadó tünete nőgyógyászati ultrahangvizsgálaton derül ki, akkor szokták észrevenni, hogy a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg. Kevesen tudják, de az ultrahangképen látott apró fekete elváltozások nem klasszikus ciszták, hanem olyan tüszők, amelyek a fejlődés korai stádiumában megrekedtek. Jelenlétük önmagában nem is jelenti azt, hogy valakinél fönnáll a PCOS, annak diagnózisát csak akkor lehet kimondani, ha egyéb feltételek is teljesülnek. Sőt a kórismézés akár ezek megléte nélkül is megtörténhet, a jellegzetes ultrahangkép csak serdülőknél kitétel.

Háromból kettő

A PCOS diagnózisát az úgynevezett Rotterdami kritériumrendszer alapján szokták felállítani. Ennél három feltétel közül kettőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy kimondható legyen a kórisme (serdülőknél mind a háromra szükség van). Az első kritérium a tüszőérés zavara, a második a férfi nemi hormonok túlsúlya, a harmadik a petefészkek policisztás ultrahangképe. A betegség legfeltűnőbb tüneteit – pattanásos, aknés bőr, hajhullás és fokozott szőrnövekedés – a férfi nemi hormonok túlsúlya okozza.

Többirányú kezelés

A policisztás ovárium szindrómát gyógyszeresen lehet kezelni, tüszőérést annak segítségével lehet előidézni. A szindrómával nem csak az általa okozott meddőség miatt kell foglalkozni, hanem azért is, mert a hátterében álló hormonális problémák, anyagcsere-eltérések több síkon is okozhatnak gondot. Például ismert, hogy PCOS mellett négyszeres eséllyel alakul ki cukorbetegség, jelentősen nő az elhízással, magas vércukorszinttel, vérnyomással és vérzsírszinttel járó metabolikus szindróma rizikója. A PCOS emeli egyes daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is. Emiatt akinél felfedezik ezt a szindrómát, annak a szűrővizsgálatokra jobban kell figyelnie, az esetleges kezeléssel pedig nem szabad késlekednie. Ennek segítségével a hormonszintek normalizálhatóak, a veszélyek csökkentgetők. Fontos ügyelni az életmódra is, amibe a megfelelő étrend ugyanúgy beletartozik, mint a rendszeres testmozgás. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration