Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A méhnyakszűrés eredményét az úgynevezett P-skálán határozzák meg, de használják még a Bethesda-skálát is. Mit néznek ezekkel a tesztekkel, és mit jelentenek a P-számok? Miért ajánlott 30 éves kor felett inkább HPV-alapú teszt a hagyományos citológia helyett?

A méhnyakrákot megelőző állapotot az úgynevezett PAP-teszt segítségével szűrik. Ehhez a méhnyak felszínéről vesznek kenetet, majd annak sejtjeit vizsgálják mikroszkóppal. A citológia eredményét 1-től 5-ig tartó skálán adják meg. A P0 értékelhetetlen kenetet jelent, ami adódhat abból, hogy a minta véres volt, nem sikerült jól a kenetvétel, vagy éppen a kiértékeléskor festették túl. Ilyenkor a szűrést ismételni kell. A P1 azt jelenti, hogy citológus kizárólag normál hámsejteket talált a kenetben. Rendben van a P2 érték is, ami azt jelenti, hogy a normál hámsejtek mellett fehérvérsejteket mutattak csak ki. A legtöbb szexuálisan aktív nőnél ilyen az eredmény.

P3-tól figyelni kell

A P3-as érték már figyelmet érdemel, ugyanis arra utal, hogy a normál hámsejtek mellett gyulladásos sejtek is vannak a kenetben, amelyek HPV-fertőzést is jelezhetnek. Viszont ilyenkor daganatos sejtekről nincs szó. A P4 már azt jelenti, hogy a citológus látott daganatos sejteket a kenetben, míg a P5 azt, hogy csak ilyeneket tudott azonosítani. A szűrés értékeléshez a P-skála eredményei mellett a részletes Bethesda-skála eredményeit is figyelembe veszik az orvosok. Ez azt mutatja meg, hogy milyen eredetű (laphám vagy mirigyhám) rendellenességről van szó, és az milyen fokú.

Lépni kell, nem megijedni

Sokan már a P4-es értéktől is megijednek, pedig ez a legtöbbször olyan rákmegelőző állapot, amelyet jól lehet kezelni. Ehhez tudni kell, hogy maga a méhnyakrák az esetek többségében 10-15 év alatt alakul ki, így az, hogy látnak néhány daganatos sejtet a kenetben, még nem von maga után komoly következményeket. Ilyenkor további vizsgálatokra – például HPV-szűrésre és szövettani mintavételre – van szükség. Gyakran elég a méhnyak kúp alakú kimetszésére (ez szokták Loop-konizációként emlegetni), ami csak egy kisebb nőgyógyászati műtét, egynapos sebészet keretében végzik el.

30 fölött HPV-szűrés

Míg 30 éves kor alatt hagyományos citológiai vizsgálatot javasolnak méhnyakszűrésként, addig fölötte HPV-szűrést. Ilyenkor ez sokkal érzékenyebb méhnyakszűrést jelent: ha nem találnak magas kockázatú HPV-törzset, akkor a rákmegelőző állapot kialakulásának kockázata 5 éves távlatban csaknem nulla. Harminc éves kor alatt azért nem ezt javasolják, mert olyankor nagyon magas a HPV-átfertőzöttség, így sok olyan álpozitív eredmény lenne, amely csak a vírus DNS-ét mutatja ki, de nem jelenti azt, hogy emelkedett a rákmegelőző állapot kockázata.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration