Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hüvelygyulladás

Hüvelygyulladás

2021. december 20.

Hüvelygyulladásnál a hüvely hámja vörössé és duzzadttá válik, váladékozás, „folyás" jelentkezik. A kellemetlen tünetekkel járó betegség hátterében gombás és bakteriális fertőzések állhatnak, és bár ritkán, de okozhatják paraziták is.

 A hüvelygyulladás rizikóját emeli a kemikáliák – mosakodószószerek, síkosítószerek, spermicidek – túlzott használata, ezek ugyanis fölboríthatják a hüvely természetes védelmét adó baktériumflóra egyensúlyát. Az elégtelen higiénia és a nem szellőző fehérnemű szintén rizikófaktor, ahogyan az is, ha a tampont nem távolítják el időben. A cukorbetegség, valamint a szervezet védekező képességét gyengítő állapotok is hajlamosító tényezők. A széles spektrumú antibiotikum-kezelés gombás fertőzésre hajlamosíthat.

Árulkodó tünetek

A gombás eredetű hüvelygyulladás fő tünete a túrószerű, fehéres és szagtalan folyás. Emellett az intim tájék viszket, a hüvelybemenet környékén pedig sajgó érzés jelentkezik. A bakteriális hüvelyfertőzésnél általában nincs irritáció, a kellemetlen szagú, szürkés-fehéres folyás pedig nem túrószerű, hanem híg. Ez esetben nem jellemző a viszketés és a duzzadás sem. A panaszok a szexuális együttlét után vagy a menstruáció idején súlyosbodhatnak.

Csak a tünetek alapján a hüvelygyulladás kiváltó oka legtöbbször nem azonosítható, ezért mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Addig is a panaszok valamelyest csökkenthetők a vény nélkül kapható készítmények használatával.

Nem mindegy a kezelés

A hüvelygyulladás diagnózisát nőgyógyászati vizsgálattal állítják fel, ha pedig szükséges, segíthet a hüvelyváladékból végzett tenyésztés. Erre főleg akkor kerül sor, ha a kiváltó ok nem egyértelmű, vagy ha a panaszok már régóta fennállnak, de az alkalmazott terápia nem hozott eredményt. Ismétlődő fertőzésnél szükség lehet a partner kivizsgálására és kezelésére is. A hüvelygyulladás terápiája mindig a kiváltó októl függően történik, alkalmazhatnak szájon át szedett antibiotikumokat és gomba elleni szereket, hüvelykúpokat és krémeket is.

Lektor: prof. dr. László Ádám szülész-nőgyógyász

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration