Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Csontritkulásnál a csontok tömege és mésztartalma csökken, így azok törékennyé válnak, súlyos esetben akár spontán is törhetnek. Mikor és miért alakul ki ez a probléma, és mit tehetünk ellene?

Ahogy öregszünk, úgy csonttömegünk is csökken, 70 éves korunkra elvesztjük mintegy 30 százalékát. Ennek hátterében az áll, hogy idővel megkevesbedik a csontépítő sejtek száma, lassul a tevékenységük is. Rontja a helyzet, ha valakinek az oszteoporózisra öröklött hajlama is van, esetleg erős dohányos. Emeli a rizikót a rendszeres alkoholfogyasztás és a mértéktelen kávézás, illetve az is, ha valaki gyakran fogyaszt foszfáttartalmú ételeket, szénsavas üdítőket. Nem tesz jót a csontok egészségének az sem, ha valaki hanyagolja a testmozgást, nem foglalkozik krónikus betegségeivel.

Közbeszól a menopauza

Nőknél a helyzetet a menopauza súlyosbítja, a csontvesztés annak időszakában felgyorsul. A komolyabb problémák megelőzése érdekében csontsűrűségmérésre érdemes már a változókor elején elmenni, hogy a későbbi változást viszonyítani lehessen a kiindulási értékhez, az esetleges kezelésről pedig annak tükrében lehessen dönteni. Ebben az időszakban az egyéb panaszokat enyhítendő írhatnak föl az orvosok olyan hormonkészítményeket is, amelyek pótolják a hiányzó ösztrogént, a csontritkulás rizikóját ezek is csökkentik. Fontos figyelni arra is, hogy a szervezet D-vitaminból és kalciumból ne szenvedjen hiányt. Utóbbit biztosíthatja a tejet, tejtermékeket is tartalmazó vegyes étrend, ám a D-vitamint a téli hónapokban csak étrend-kiegészítőkkel lehet pótolni.

Időben kezelni

Ha a csontritkulás már beindult, akkor fontos annak kezelése. Az e célt szolgáló gyógyszerek ma már elég hatékonyak, vannak köztük olyan tabletták és porok, amelyeket naponta kell szedni, illetve olyanok is, amelyeket hetente csak egyszer kell alkalmazni. Léteznek olyan készítmények is, amelyeket háromhavonta kapnak a páciensek, és olyanok, amelyeket félévente injekciósan vagy évente egyszer infúziósan. A D-vitamin és a kalcium megfelelő szintje ezek mellett is fontos, így pótlásukra ilyenkor is figyelni kell. A kezelés mellett fontos a testmozgás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az izmok erősek legyenek, gyengeségük ne növelje az esetleges balesetek – és az azokból adódó csonttörések – rizikóját.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration