Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Menopauza

Menopauza

2021. november 28.

A menopauza időszakában (valamikor 45 és 55 éves kor között) számtalan tünet jelentkezhet a megváltozó hormonális viszonyok miatt, a változókor csak a nők negyedénél panaszmentes.

A menopauzát a köznyelv gyakran használja a változókor szinonimájaként, pedig utóbbi egy jellemzően 10-15 éves szakaszt ölel föl, a menopauza pedig egy konkrét időpontot takar: az első kimaradó menstruáció időpontját. Ezt a dátumot visszamenőlegesen jelölik ki azt követően, hogy az utolsó menstruáció után 12 hónap eltelt vérzés nélkül. A menopauza időszakában (valamikor 45 és 55 éves kor között) számtalan tünet jelentkezhet a megváltozó hormonális viszonyok miatt, a változókor csak a nők negyedénél panaszmentes. Ezek közül a legismertebbek a hőhullámok, de kialakulhatnak egyéb problémák is, például hangulatingadozás, depresszió vagy ingerlékenység.

Kell a kivizsgálás

A változókor beindulásakor különösebb tünetek nélkül is célszerű elmenni egy általános nőgyógyászati vizsgálatra, mammográfiára és csontritkulás-vizsgálatra. Ez azért fontos, mert innentől kezdve nő az oszteoporózis kialakulásának rizikója, a folyamat követéséhez – és a csontritkulás megelőzéséhez, kezeléséhez – pedig fontos ismerni a kiindulási értékeket.
Ha a menopauza időszakában jelentkező panaszok nagyon enyhék, akkor a kezeléshez elegendők lehetnek a növényi, elsősorban szójatartalmú készítmények, fitoösztrogének. Ha a tünetek komolyabbak, vagy nem múlnak el a fitoösztrogének hatására, már hormonkezelésre van szükség. Ennek során a tüszőhormont pótolják, ugyanis a változókor tüneteit annak hiánya okozza.

Eltűnik a védőhatás

A hormonpótlás – ami történhet tablettásan, bőrre kenhető gél vagy spray formájában – nem csak az aktuális tüneteket enyhíti, hanem csökkenti a hormonhiányhoz köthető, hosszabb távon jelentkező problémák kialakulásának esélyét is. Ilyenek például a koszorúérbetegségek – és ahhoz kapcsolódóan a szívinfarktus –, amelyek 50 éves korig a férfiaknál jóval gyakoribbak, de fölötte a nők fölzárkóznak. Ennek hátterében az áll, hogy ezt követően – a hormontermelés leállása miatt – megszűnik az ösztrogén koszorúerekre gyakorolt védőhatása. A hormonpótlás emellett csökkenti az érelmeszesedés és a csontritkulás rizikóját is.

Lektor: prof. dr. László Ádám szülész-nőgyógyász

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration