Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Mióma

Mióma

2021. november 28.

A mióma jóindulatú méhizom-daganat, mely panaszokat ritkán okoz, így nem minden esetben szükséges műtéttel vagy gyógyszerrel kezelni.

A mióma egy tokkal körülvett méhizom-daganat, ami jóindulatú, viszont jelentős növekedésre képes (pár milliméterestől akár emberfej nagyságúra is megnőhet, mérete a menopauza után általában csökken). Gyakori, hogy a méhben nem is egy miómagöb alakul ki, hanem több. Ilyen daganat a 35 év fölötti nők 20-30 százalékánál is kimutatható lehet, panaszokat viszont ritkán okoz, sokszor csak ultrahangvizsgálat során derül ki véletlenül. Pontos oka nem ismert, de azt tudjuk, hogy gyakran halmozódik családon belül. Kialakulásában, növekedésében hormonális hatások is szerepet játszanak, a fennállásakor kialakuló panaszok egy része is ezekkel – tehát nem magával a miómával – van összefüggésben.

Sokféle tünet felléphet

Ha a mióma panaszokat okoz, akkor azok jellege függ a daganat méretétől, elhelyezkedésétől. Tünet lehet például a vérzészavar, a menstruációs során jelentkező elhúzódó vérzés, az alhasi fájdalom, a vizelési és székelési zavar. Jelentkezhet miatta korai vetélés, kialakulhat meddőség is. A mióma a terhesség és a szülés során is okozhat gondokat, vezethet például a késői vetéléshez, növelheti a koraszülés, az idő előtti lepényleválás és a méhlepény-elégtelenség rizikóját. Mivel a mióma gyengítheti a méh szülés utáni összehúzódási képességét, a kismama komoly vérveszteséget is szenvedhet.

Milyen a kezelés?

Ha a mióma kis méretű és nem okoz panaszt, kezelni sem kell, ilyenkor elég figyelni, követni, beavatkozásra csak akkor van szükség, ha növekedése gyors. A kezelésre az is hatással van, hogy a beteg akar-e még gyereket. Az operáció során vagy a teljes méhet távolítják el (ezt inkább menopauza után szokták választani, vagy ha a mióma túl nagy), vagy pedig úgynevezett méhmegtartó műtétet végeznek. Utóbbit általában akkor választják, ha a beteg még fogamzóképes-korú.

Segíthet gyógyszer is?

Nyílhat lehetőség arra is, hogy a miómát gyógyszeresen kezeljék. Az ilyen terápia célja a hormonális működések leállítása, és ezáltal a tünetek csökkentése, a göbök növekedésének megállítása. Léteznek újabb gyógyszeres lehetőségek is, ezek alkalmazhatósága mindig egyéni kérdés. Elvileg megoldást jelenthet a változókor mesterséges előidézése is, amit hormonális készítménnyel érnek el. Ezzel a megoldással a miómák mérete általában csökkenthető (de csak a kezelés idejére), viszont miatta változókori tünetek jelentkeznek.

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration