Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

2020. december 14.

A policisztás ovárium szindróma összetett, az egész szervezetet érintő kórkép, amelynek egyik legfőbb tünete, hogy nagyon sok mikrociszta jelenik meg a petefészkekben.

A betegség lehet örökletes – ilyenkor a családban előforduló szénhidrát-anyagcserezavar áll a betegség hátterében –, és lehet szerzett, ami a túlzott szénhidrát-bevitel következménye. A PCOS leggyakoribb tünete a ciklusingadozás, rendszerint a hosszabbodás, a magasabb férfihormon-szint és a túlsúly. Társulhat hozzá egy sor egyéb hormonális eltérés is.

Összetett kórkép

Az emelkedett tesztoszteronszint pattanásokat okozhat, súlyosabb esetben szőrösödést. Ha a betegség, illetve a mögötte álló szénhidrát-anyagcserezavar hosszú ideig kezeletlen, kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség, aminek következtében megemelkedhet a szív- és érrendszeri szövődmények rizikója is.
A ciklus zavara tüszőérési és tüszőrepedési zavarokhoz vezethet, ami meddőséget okozhat. A betegséget általában a sikertelen terhességek miatt induló kivizsgáláson fedezik fel. Annak, hogy a PCOS diagnózisát kimondhassák, alapvetően három feltétele van. A rendszertelen havivérzés, a férfihormon emelkedett szintje, illetve a policisztás ováriumok ultrahangképe.

Lényeges a kezelés

Aki éppen gyereket szeretne, annál PCOS esetében elsődleges a túlsúly és az anyagcsere-probléma rendezése, a szénhidrátbevitel csökkentése, majd ezt követően a tüszőérés serkentése. A nem túlsúlyos PCOS-betegeknél a kezelés lényege a szénhidrátbevitel csökkentése, és a tüszőérés stimulálása.
Aki még/már nem akar gyereket, csak a PCOS tüneteit és szövődményeit szeretné megszüntetni és megelőzni, annál is elengedhetetlen a szénhidrátbevitel csökkentése, illetve a fogamzásgátlók szedése. Persze ilyen gyógyszerek nem mindig alkalmazhatóak, emelhetik ugyanis a trombózis kockázatát, pláne ha egyéb rizikónövelő tényezők – például túlsúly – is fennállnak.

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

Megosztás