Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

2020. december 14.

A policisztás ovárium szindróma összetett, az egész szervezetet érintő kórkép, amelynek egyik legfőbb tünete, hogy nagyon sok mikrociszta jelenik meg a petefészkekben.

A betegség lehet örökletes – ilyenkor a családban előforduló szénhidrát-anyagcserezavar áll a betegség hátterében –, és lehet szerzett, ami a túlzott szénhidrát-bevitel következménye. A PCOS leggyakoribb tünete a ciklusingadozás, rendszerint a hosszabbodás, a magasabb férfihormon-szint és a túlsúly. Társulhat hozzá egy sor egyéb hormonális eltérés is.

Összetett kórkép

Az emelkedett tesztoszteronszint pattanásokat okozhat, súlyosabb esetben szőrösödést. Ha a betegség, illetve a mögötte álló szénhidrát-anyagcserezavar hosszú ideig kezeletlen, kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség, aminek következtében megemelkedhet a szív- és érrendszeri szövődmények rizikója is.
A ciklus zavara tüszőérési és tüszőrepedési zavarokhoz vezethet, ami meddőséget okozhat. A betegséget általában a sikertelen terhességek miatt induló kivizsgáláson fedezik fel. Annak, hogy a PCOS diagnózisát kimondhassák, alapvetően három feltétele van. A rendszertelen havivérzés, a férfihormon emelkedett szintje, illetve a policisztás ováriumok ultrahangképe.

Lényeges a kezelés

Aki éppen gyereket szeretne, annál PCOS esetében elsődleges a túlsúly és az anyagcsere-probléma rendezése, a szénhidrátbevitel csökkentése, majd ezt követően a tüszőérés serkentése. A nem túlsúlyos PCOS-betegeknél a kezelés lényege a szénhidrátbevitel csökkentése, és a tüszőérés stimulálása.
Aki még/már nem akar gyereket, csak a PCOS tüneteit és szövődményeit szeretné megszüntetni és megelőzni, annál is elengedhetetlen a szénhidrátbevitel csökkentése, illetve a fogamzásgátlók szedése. Persze ilyen gyógyszerek nem mindig alkalmazhatóak, emelhetik ugyanis a trombózis kockázatát, pláne ha egyéb rizikónövelő tényezők – például túlsúly – is fennállnak.

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration