Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Fibromialgia

Fibromialgia

2020. október 09.

Fibromialgiánál elsősorban a nyak és hát területén jelennek meg fájdalmas izomcsomók.

Bár a konkrét kórképet sokszor nem ismerik fel, maga a panasz igen gyakori, nem kóros, de komoly panaszokat okozhat. Kialakulás nem korfüggő, akár huszonéveseknél is jelentkezhet, de előfordulhat időseknél is. A fibromialgia leggyakoribb tünete a nyakfájás, amit az érintettek elfekvésnek tulajdonítanak. A fájdalom érintheti a hátat is, néha pedig a karba is kisugározhat. A fájdalmas izomcsomók általában fáradtság, stressz és idegesség hatására alakulnak ki. A panaszt kiválthatják, illetve fokozhatják nyaki, háti kopásos elváltozások is. Magát a fájdalmat az okozza, hogy az izomcsomók az izmok folyamatos feszülése miatt jobban nyomják az alattuk lévő ideget. Érdekes tehát, de a fibromialgia olyan kórkép, amelynél a fájdalmat nem gyulladás vagy sérülés okozza.

Tapintani a csomókat

A fibromialgia könnyen felismerhető, a csomók ugyanis tapinthatók, a beteg kikérdezése során pedig általában kiderül, hogy az érintett ülőmunkát végez, görnyed vagy gyakran stresszes. A diagnózis felállításához általában nincs szükség képalkotó vizsgálatra. Röntgenre vagy MR-re jellemzően csak akkor küldik a beteget, ha a fájdalmas csomók mellett a zsibbadás is jelentkezik. Ilyenkor képalkotó vizsgálattal kell kizárni az esetlegesen fennálló gerincsérvet.

 

Masszázs és fizikoterápia

Csak akkor szokták kezelni a fibromialgiát, ha a panaszok állandósulnak, nem szűnnek meg maguktól néhány nap alatt. A kezelés ilyen esetekben fizikoterápiát és masszázst jelent, de fontos a feszültségoldás is. Utóbbi történhet pszichoterápiával és relaxációs kezeléssel, de akár jógával is. A panaszok enyhítését segítheti az úszás, jó hatású a gyógytorna is. A fájdalmak jellemzően nem szűnnek meg néhány nap alatt, inkább csak lassan enyhülnek, így kezelésre akár hetekig is szükség lehet.

 

Ha gyógyszerek kellenek

A fizikoterápia és a masszázs mellett szükség lehet fájdalomcsillapítókra is, de jellemzően elegendőek a vény nélküliek. Receptre kapható készítményekre csak súlyos esetekben van szükség. Ha a fibromialgia hátterében depresszió vagy szorongás miatti izomfeszülés áll, antidepresszánsokat, nyugtatószereket is szedni kell. Szükség lehet altatókra is, a fájdalom ugyanis ellehetetleníti az éjszakai pihenést, a kialvatlanság pedig fokozza magát a fájdalmat. Ha ennek nem veszik elejét, ördögi kör alakulhat ki.

 

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration