Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Köszvény

Köszvény

2020. október 09.

A köszvény anyagcserezavarból eredő betegség, az okozza, hogy megnövekszik a vér húgysavtartalma, majd húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, főképp az ízületekben

A betegségre jellemző köszvényes roham többnyire váratlanul jelentkezik, kiválthatja például kisebb sérülés vagy műtét, nagyobb mennyiségű alkohol vagy fehérjében gazdag étel fogyasztása, fáradtság, stressz vagy valamilyen betegség. A tünet a leggyakrabban a nagylábujjban alakul ki, de gyakori a rüszt, a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben is. A nagyobb ízületek, a hátgerinc, a csípő és a váll kevésbé érintett, aminek oka az, hogy ezek a törzshöz közeli területek melegebbek, a kristályok pedig inkább hűvösebb helyeken tudnak lerakódni, alacsonyabb hőfokon tudnak jobban kristályosodni.

Nem csak fájdalom

A roham jelentkezésekor az ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, fényessé és meleggé válik, érintése igen fájdalmas lesz. Ezeket a panaszokat kísérheti magas láz, hidegrázás, általános rossz közérzet, légcsőhurut, gyomorpanasz, székrekedés és heves szívverés. Maga a fájdalom néhány óra után enyhül, de a láb duzzanata hosszabb ideig megmarad. A tompa fájdalom a következő éjszakán újra föllángolhat, és néhány napon át tarthat, egyre csökkenő erősséggel. Bár az ilyen rohamok akár nyomtalanul is elmúlhatnak, ismétlődésük maradandó változást okoz az ízületben. Ráadásul a betegség előrehaladtával a rohamok egyre tovább tartanak, gyakoribbak és több ízületre is kiterjednek.

Lerakódó ellenség

Ugyan ismert, hogy a köszvény esetében a gyulladást a nátrium-urát kristályok ízületekben történő lerakódása okozza, de azt nem tudják, hogy ez pontosan miért történik meg. Csak az a biztos, hogy ebben szerepet játszhatnak öröklött tényezők, enzimműködési zavarok, rizikónövelő tényező a fehérjében gazdag étrend és a túlzott alkoholfogyasztás. Ismert az is, hogy egyes vesebetegségek és gyógyszerek csökkentik a vese azon képességét, hogy eltávolítsa a vérből a húgysavat. A betegség diagnózisa könnyen felállítható, már a tünetek alapján következtetni lehet rá. A biztos kórisme az ízületek vizsgálatát követően, a laboreredmények birtokában mondható ki. Utóbbiban a magas húgysavszint nagyon árulkodó, de jelzésértékű sok egyéb érték is. Ha a húgysavszint normális, az ízületi folyadékból vett mintában kialakult tűalakú kristályok mikroszkópos vizsgálata teheti egyértelművé a diagnózist.

Megelőzni a rohamot

A köszvényt szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy injekciókkal kezelik, célja mindig a gyulladás megfékezése. Mivel a roham komoly fájdalommal jár, szükség lehet fájdalomcsillapítókra is. Az újbóli rohamok megelőzése érdekében mindig figyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra, kerülni kell az alkoholt és a fehérjében dús ételek, húsok és belsőségek fogyasztását. Érdemes fogyókúrázni is, ugyanis a testsúly csökkenésével jellemzően a vér húgysavszintje is normalizálódik, ritkulnak, enyhülnek a rohamok. Köszvény esetén kerülni kell az aszpirin hatóanyagú gyógyszereket is, azok ugyanis növelik a húgysavszintet.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration