Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A gyaloglás, a futás és a sífutás előnyeit egyesíti, mégis önálló, igen népszerű sport a nordic walking. Miért fejleszti annyira jól az állóképességet, az izmokat és a mozgáskoordinációt ez a különleges mozgásforma, ami még az ízületeket is kíméli?

A nordic walking a teljes testet átmozgatja, megdolgozgatja, ráadásul nem szükséges hozzá más, mint egy jó cipő és egy speciális bot, ami ránézésre a síbotokhoz vagy a túrabotokhoz hasonló. Ez az eszköz tudja mindazt, amit a túrázók és hátizsákos turisták botjai, de ugyanez fordítva nem igaz. A túrabotot ugyanis elsősorban emelkedőn vagy lejtőn használják a gyaloglók, a nordic botot viszont síkon is. Emiatt ennek az eszköznek más a markolata és a pántja, speciális a kialakítása. Mindez azért fontos, mert így a bot a sík terepen való lendületes mozgást is segíti, lehetővé teszi, hogy gyaloglás közben a felsőtest és a kar is dolgozzon.

 

A nordic walking nem bonyolult mozgásforma, de alapjait fontos helyesen és jól elsajátítani (ezt tanfolyamok is segíthetik). A kiinduló pontot az úgynevezett diagonál lépés adja, aminek lényege, hogy a vállövek és a medenceövek egymással ellentétes irányba mozognak. A sportágnak sokféle lépő-, futó- és ugrótechnikája van, ezek alapvetően a sífutásból eredeztethetők.

 

Amatőröktől a sportolókig

Túl azon, hogy a nordic walking jó választás lehet azoknak, akik egyszerűen csak mozogni szeretnének a szabadban, megfelel azoknak is, akik sportolóként keresnek valamilyen kiegészítő edzésformát. Például futóknál és kerékpárosoknál ez a mozgásforma amiatt előnyös, mert egyrészt javítja az állóképességet, másrészt alaposan megdolgoztatja a felsőtest izomzatát, ami futás és kerékpározás közben kevésbé aktív.

 

Akkor is jó választás a nordic walking, ha valaki már régóta nem sportolt, és emiatt az állóképessége sem a legjobb. Ilyenkor ez a mozgásforma segítheti az aktív élethez való visszatérést, hiszen a szívet kevésbé terheli, a keringést viszont javítja. Mivel a nordic walking egészen alacsony intenzitással is megkezdhető, kiváló módja lehet a rehabilitációnak is, például egy-egy műtét után. Terápiás céllal persze csak orvosi konzultációt követően végezhető.

 

Nem akadály a túlsúly

A nordic walkingnak a túlsúly sem akadálya, ha ugyanis a botokat helyesen használjuk, segítségükkel komoly terhet le tudunk venni a térd- és csípőízületről. Emiatt mondható ez a mozgásforma ízületkímélőnek. Túlsúlynál a nordic walking nem csak azért előnyös, mert megdolgoztatja az egész testet, hanem azért is, mert a mozgás általában alacsony intenzitású, így a szervezet nagyobb arányban nyeri zsírból a hozzá szükséges energiát.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration