Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gégegyulladás

Gégegyulladás

2021. október 03.

A gégegyulladásnak alapvetően két típusa van, az egyik az akut, a másik a krónikus. Előbbi jellemzően vírusos vagy bakteriális megbetegedésekhez, felső légúti hurutokhoz, esetleg allergiához társul, önállóan csak ritkán jelentkezik.

Utóbbi már komolyabb problémát is jelezhet, hátterében jellemzően dohányfüst miatti irritáció, munkahelyi ártalom, káros anyagok belégzése, sok vagy hangos beszédet megkívánó munkakör betöltése áll. Okozhat krónikus gégegyulladást a refluxbetegség is.

Rekedtség és köhögés

Az akut gégegyulladás első jele a rekedtség és a köhögés, illetve köhögési inger, amelyhez gégetáji fájdalom is társul. A rekedtség mértéke nagyon változó, megesik, hogy alig észrevehető, de az is, hogy valaki teljesen beszédképtelenné válik. A betegséget láz is kísérheti, de ez a tünet ritkán jelentkezik. A krónikus gégegyulladás legjellemzőbb tünete szintén a rekedtség, ami ilyenkor viszonylag enyhe,az idő múlásával viszont egyre fokozódhat. Tipikus panasz emellett a hangszínváltozás, a száraz köhécselés, a kaparó érzés, a gombócérzés a torokban, illetve az enyhe fájdalom.

Az okot kezelni

A gégegyulladást mindig a kiváltó októl függően kell kezelni. Felső légúti hurutoknál ez viszonylag egyszerű, ilyenkor általában csak tüneti kezelésre, így gyulladásgátlókra és fájdalomcsillapítókra van szükség. Antibiotikumot csak nagyon ritkán – ha bakteriális fertőzésről van szó – írnak fel az orvosok. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a hangkímélet is, ami néhány napig tartó "csendkúrát" jelent. Ez a beszéd teljes mellőzését jelenti, beleértve a suttogást is. Utóbbi nagyon fontos, a hangszálakat ugyanis a suttogás jobban terheli, mint a normál hangon történő beszéd. Emellett elengedhetetlen a gégediéta, ami azt jelenti, hogy kerülni kell a csípős és fűszeres, túl hideg és túl meleg ételeket, a szénsavas italokat.

Krónikus gégegyulladásnál a helyzet bonyolultabb, mert ilyenkor a kiváltó ok – például a reflux – nehezebben kezelhető. Dohányzásnál le kell tenni a cigarettát is, adott esetben pedig munkahely-, vagy legalább munkakörváltásra is szükség lehet.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration