Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A száraz, más néven improduktív köhögés kellemetlen tünet, amelyet mindenképpen érdemes kezelni. Mi ez a köhögés, és hogyan csillapítható?

A legtöbb felsőlégúti fertőzést – beleértve az influenzát és a koronavírus-fertőzést is – kísérheti köhögés, amely tulajdonképpen természetes védelmi mechanizmus, amivel szervezetünk a kórokozót próbálja meg eltávolítani. Ilyenkor a tüdőben lévő levegőt erőltetetten, hirtelen próbáljuk meg kilélegezni, amely a nagy nyomás miatt akár 160 kilométeres óránkénti sebességgel is távozhat. Ehhez természetesen elég jelentős izomerős szükséges, ezért a köhögés – különösen a száraz típusa – meglehetősen igénybe veszi a szervezetet. Annyira kimerítő lehet, hogy egy-két nap múlva a bordaközi izmok érezhetően fájni kezdenek, ezért fontos a köhögés megfelelő kezelése.

A száraz köhögés esetén nem ürül nyák, azaz nem keletkezik köpet – innen ered az orvosi neve is, amely erre az eredménytelenségre utal az improduktív jelzővel. A felső légúti fertőzések és a tüdőgyulladás esetén általában a betegség kezdetén találkozunk száraz köhögéssel, de ilyen panaszt okozhat az allergia, vagy a túl száraz levegő (például alacsony páratartalmú fűtött lakás), sőt egyes vérnyomáscsökkentők mellékhatása is. A száraz köhögés éles, rekedtes hangú jelenség, egyes esetekben ugató jellegű is lehet.

Hogyan csillapítsuk a száraz köhögést?

A száraz köhögést több ok miatt is érdemes csillapítani. Egyrészt azért, mert „haszontalan”, hiszen nem távozik a letapadt váladék, másrészt azért, mert fokozottan igénybe veszi az amúgy is legyengült szervezetet, akár az éjszakai pihenést is megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi.

A száraz köhögés csillapítására számos vény nélkül kapható szerből választhatunk, melyek általában a torok és felső légutak irritációját enyhítik, így csökkentve a köhögés erejét és gyakoriságát. Kérje gyógyszerésze tanácsát, melyik lehet a leghatékonyabb az ön esetében.

Száraz köhögés esetén nyákoldókat, köptetőket nem érdemes használni, hiszen azok csak fokozni fogják az amúgy is jelen lévő köhögési ingert. Jó hatással lehetnek viszont a torkot nyugató pasztillák, cukorkák és a gyakori folyadékfogyasztás.

Néhány jó tanács száraz köhögés esetére

  • Igyunk sok folyadékot – a legjobb a langyos, mézzel ízesített vagy édesítetlen tea.
  • Ügyeljünk a páratartalomra – a párásítás csökkenti a kínzó köhögési ingert.
  • Este, lefekvés előtt segíthet a sós vizes gargalizálás.
  • Alváshoz tegyünk egy magasabb párnát a fejünk alá, így csökkenthetjük a váladékcsorgás mértékét, ezzel pedig a köhögési ingert is mérsékeljük.
  • Ha tüneteink egy-két héten belül nem javulnak, vagy még rosszabbodnak is, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration