Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A köhögés nagyon gyakori tünet, mely számtalan akut és krónikus betegséget kísérhet. Mostanában azonban a legtöbb ember azért aggódik a köhögés miatt, mert a COVID-19 egyik jellegzetes tünete is ez.

 

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a köhögés önmagában ritkán jelent problémát. Mindenki köhög egyszer-egyszer, ez teljesen természetes reakció! Akkor kell komolyabban venni, orvoshoz fordulni, ha a köhögés hosszú ideig elhúzódik, váladék felköhögésével jár, más tünetek is kísérik (például hányinger, fejfájás vagy éppen láz), esetleg annyira erős és gyakori, hogy a hétköznapi tevékenységeinkben is akadályoz.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a köhögés nem kizárólag légúti fertőzés tünete lehet! A COPD, a refluxbetegség és az allergia is járhat együtt gyakori köhögési ingerrel. A környezetből a légutakba kerülő irritáló anyagok, a por, a penész vagy a dohányfüst is köhögést okozhat. Sőt az is előfordulhat, hogy valakinél a köhögés és torokköszörülés pszichés okokra, stresszre vagy szorongásra vezethető vissza, és hasonló pótcselekvésnek tekinthető, mint a körömrágás.

Mostanában azonban inkább az foglalkoztatja az embereket, lehet-e a köhögésük a COVID-19, azaz a koronavírus-fertőzés tünete? Lényeges tudnivaló, hogy a köhögés csak a koronavírusos esetek nagyjából felében van jelen, nem ez az elsődleges tünet! A szakemberek szerint, a tapasztalatok alapján a COVID-19-re jellemző köhögés száraz, igen erős és állandó, nem enyhülő, a hagyományos gyógymódokkal nem vagy csak minimálisan csillapítható. A köhögést olyan tünetek kísérhetik, mint a magas láz, a fáradékonyság, a gyengeség, az izomfájdalmak, a szag- és ízérzékelés elvesztése.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration