Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Fogínyvérzés

Fogínyvérzés

2021. október 07.

Fogínyvérzés jellemzően akkor jelentkezik, ha a szájhigiénia nem megfelelő, és emitt ínygyulladás alakul ki. Ilyenkor a fogfelszínen pici plakkok – és abban baktériumok – tapadhatnak meg, a szervezet erre reagál a gyulladással.

Ennek részeként tágulnak ki az erek, majd onnan az ínybe fehérvérsejtek lépnek ki, védve a szervezetet a kórokozóktól. Várandósság alatt a fogínyvérzés rizikóját hormonhatások is növelik, ezek miatt lesznek még tágabbak, még áteresztőbbek a kapillárisok. Bár hazánkban ez nem jellemző, a nagyon súlyos C-vitamin hiány (ezt nevezik skorbutnak) is okozhat fogínyvérzést. Állhatnak az ilyen problémák hátterében vérzéssel járó vérképzőrendszeri – például súlyos leukémia –, véralvadási betegségek is.

 

Árulkodó fogkefe

A fogínyből jellemzően fogmosáskor vagy rágáskor szivárog a vér. Maga a vérzés főképp akkor látványos, amikor fogmosás után a szájat kiöblítik, de súlyos esetben fölléphetnek spontán vérzések is. Hematológiai betegségek esetében a probléma mindig látványosabb, ilyenkor az ínyből ténylegesen folyni kezdhet a vér. Dohányosoknál a fogínyvérzés akkor sem komoly, ha amúgy jelentős gyulladás van az ínyben, ugyanis esetükben az ínyben is érszűkületek alakulnak ki (ez is a cigarettázás káros hatásai közé tartozik). Emiatt a dohányosoknak még jobban kell figyelniük a szájhigiéniára, ugyanis esetükben az esetleges gyulladásokra a vérzés kevésbé hívja föl a figyelmet.

 

Az okot kezelni

Mivel a fogínyvérzésnek mindig oka van, önmagában a vérzést nem lehet kezelni, hanem mindig meg kell keresni annak okát. Az semmiképp nem megoldás, ha az érintettek a vérzéstől tartva kevésbé tisztítják a fogaikat, ezzel ugyanis csak rontják a szájhigiéniát, ami még inkább kedvez az ínyvérzésnek. Aki ezt teszi, az egyfajta ördögi kört indít be. A rendszeres és helyes fogmosás mellett segíti a probléma kezelését és megelőzését a fogselymek és fogköztiszítítók, szájvizek használata, illetve a fogak rendszeres dentálhigiéniai tisztítása, a fogkövek eltávolítása is. Az ínygyulladást gyógyszeresen csak akkor kell kezelni, ha annak orvosi oka van (erre például immunhiányos betegeknek lehet szüksége).

Lektor: dr. Orosz Noémi fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Megosztás