Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Lumbágó

Lumbágó

2020. október 09.

A lumbágó tipikus jele a deréktájt, a lágyéki gerinc területén jelentkező fájdalom, ami annyira súlyos, hogy miatta a beteg ferde testtartást vesz fel, görnyedni kezd.

Ez azért van, mert a fájdalom miatt képtelen egyenesen állni, nem tudja kihúzni magát. Ilyen probléma fiatalabbaknál és időseknél egyaránt kialakulhat, elég gyakori. Magát a panaszt a gerinc melletti izmok feszessége vagy idegbecsípődés okozza. A fájdalom jellemzően akut módon, hirtelen jelentkezik, és általában nem tart sokáig. A lumbágó hátterében több ok is állhat, klasszikusan ilyen lehet a megfázás, vagy akár egy rossz mozdulat. Kialakulásának kedvez a klíma, illetve az, ha valaki felváltva tartózkodik hideg és meleg helyiségben. A deréktáji panasz rizikóját növeli, ha a gerinc melletti izmok igen gyengék, az adott területen esetleg már kopások, degeneratív ízületi elváltozások is kialakultak. Gyakrabban érintettek azok, akinek gerincferdülés van, a hajlamot pedig az is fokozza, ha a csigolyák egymáson egy kicsit el vannak csúszva. Szintén kedvez a lumbágó kialakulásának a túlzott terhelés és a komoly fizikai munka, az emelés és cipekedési, rizikónövelő tényező maga a túlsúly is.

Feküdni és pihenni

A lumbágó komoly fájdalmat okozhat, jelentkezésekor le kell pihenni, pár napot ágyban kell tölteni, lazítani kell az izmokat. Termálfürdőbe tilos menni, de nem szabad forró kádba sem beülni, a panaszos terület melegítését mindenképp kerülni kell. Ha a tünetek a pihentetés után sem enyhülnek, és ideggyulladás is jelentkezik, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők jelenthetnek segítséget. A pihentetés és a kezelés általában két-három nap, de maximum egy hét alatt megszünteti a lumbágót. Ha a beteg tud közlekedni, ez idő alatt hasznos lehet a fizikoterápiás kezelés is.

Ha nehezen múlik

Ha a fájdalmak egy hét után sem enyhülnek, akkor nem lumbágóról, hanem egyéb problémáról van szó, így azt már annak megfelelően kell kezelni, mindenképpen orvoshoz kell menni. Hasonló a helyzet, ha a fájdalom a lábba is kisugárzik, olyankor ugyanis már nem lumbágóról, hanem isiászról van szó. Ez esetben a láb zsibbadása mellett problémás a lábfej emelése is. Ugyancsak lehet isiászra gyanakodni akkor, ha esetleg széklet- és vizelettartási problémák jelentkeznek. Ilyen esetben már nem elég a fizikális vizsgálat – a lumbágó diagnózisához ez elég –, hanem CT- vagy MR-vizsgálatra is szükség van, a kivizsgálásba jellemzően ideggyógyászt is bevonnak. Az isiász kezelése a lumbágóétól abban különbözik, hogy míg utóbbinál nincs szükség szteroid gyulladáscsökkentőre, addig a lábba is kisugárzó isiásznál már indokolt lehet azok használata is.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration