Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Amióta az értekezletek többsége online zajlik, új jelenségre lettek figyelmesek az emberek: vajon mi lehet az oka, hogy sokan szinte kiégettnek, de legalábbis szellemileg fáradtnak érzik magukat egy-egy Zoom-os értekezlet végére? És mit lehet ez ellen tenni?

Az online értekezletek sok időt takarítanak meg a résztvevőknek: nem kell odamenni a helyszínre, nem zsúfolódik be több ember egy levegőtlen, sokszor csak neonnal megvilágított terembe, és sokszor hamarabb véget érnek, mint a személyes tanácskozások. Már csak azért is kevésbé húzzuk az időt, mert szinte mindenki megtapasztalja, hogy egy ilyen értekezlet mennyire fárasztó tud lenni. A jelenségnek neve is van, a kutatók Zoom-fáradtság néven emlegetik. De vajon miért tör ránk, és mit tehetünk ellene?

Túl sok az információ

Bár sokan arról panaszkodnak, hogy az online meetingeken kevésbé látják a résztvevők a társaik mimikáját, és kisebb a szemkontaktus lehetősége, valójában épp a dolog ellenkezője igaz. A személyes értekezleteken általában csak egy emberre figyelünk, arra, aki épp beszél. Néha félrenézünk, de ilyenkor is egyszerre csak egy emberrel vesszük fel a szemkontaktust. A Zoom-értekezleteken viszont egyszerre látjuk mindenkinek az arcát – vagyis az agyunknak sokkal több nem verbális jelet kell feldolgoznia

De az is fárasztó, hogy folyamatosan szembesülünk a saját tükörképünkkel. Ehhez járul hozzá, hogy az esetek többségében az egész család ott szöszmötöl körülöttünk, lehetetlenné téve az elmélyülést - a képbe besétáló gyerekről, macskáról vagy alulöltözött házastársról szóló kínos sztorikat pedig szinte mindenki ismeri.
Az online életmód ráadásul még a szokásos irodai munkánál is jobban helyhez köt. Az irodában legalább el kell sétálnunk a tárgyalóig. Ez a home office esetében kiesik, sokszor szó szerint egész nap az íróasztalunkhoz vagyunk kötve. Ezek a tényezők pedig összességükben szellemi fáradtságot, ingerlékenységet, koncentrációs nehézségeket, sőt, váll-, hát- és fejfájást válthatnak ki.

Mit tehetünk?

Ha sok online értekezleten kell részt vennünk, érdemes tudatos stratégiával készülni rájuk. Ha nem kötelező a kamerahasználat, időnként kapcsoljuk ki, sőt néha - a kikapcsolt kamera rejtekében - akár álljunk is fel az asztaltól, vagy legalábbis nyújtózkodjunk egy alaposat. Egy vezeték nélküli billentyűzet is sokat segíthet, mivel így kissé távolabb tudunk helyezkedni a kamerától, és szabadabban mozoghatunk. Az is jó ötlet, ha lekicsinyítjük a képernyőt, és úgy állítjuk be az alkalmazást, hogy egy kis ablakban csak azt a kollégát lássuk, aki épp magához ragadta a szót. Az értekezlet nélküli órákban pedig mozogjunk minél többet, lehetőleg a szabad levegőn.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration