Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Amióta az értekezletek többsége online zajlik, új jelenségre lettek figyelmesek az emberek: vajon mi lehet az oka, hogy sokan szinte kiégettnek, de legalábbis szellemileg fáradtnak érzik magukat egy-egy Zoom-os értekezlet végére? És mit lehet ez ellen tenni?

Az online értekezletek sok időt takarítanak meg a résztvevőknek: nem kell odamenni a helyszínre, nem zsúfolódik be több ember egy levegőtlen, sokszor csak neonnal megvilágított terembe, és sokszor hamarabb véget érnek, mint a személyes tanácskozások. Már csak azért is kevésbé húzzuk az időt, mert szinte mindenki megtapasztalja, hogy egy ilyen értekezlet mennyire fárasztó tud lenni. A jelenségnek neve is van, a kutatók Zoom-fáradtság néven emlegetik. De vajon miért tör ránk, és mit tehetünk ellene?

Túl sok az információ

Bár sokan arról panaszkodnak, hogy az online meetingeken kevésbé látják a résztvevők a társaik mimikáját, és kisebb a szemkontaktus lehetősége, valójában épp a dolog ellenkezője igaz. A személyes értekezleteken általában csak egy emberre figyelünk, arra, aki épp beszél. Néha félrenézünk, de ilyenkor is egyszerre csak egy emberrel vesszük fel a szemkontaktust. A Zoom-értekezleteken viszont egyszerre látjuk mindenkinek az arcát – vagyis az agyunknak sokkal több nem verbális jelet kell feldolgoznia

De az is fárasztó, hogy folyamatosan szembesülünk a saját tükörképünkkel. Ehhez járul hozzá, hogy az esetek többségében az egész család ott szöszmötöl körülöttünk, lehetetlenné téve az elmélyülést - a képbe besétáló gyerekről, macskáról vagy alulöltözött házastársról szóló kínos sztorikat pedig szinte mindenki ismeri.
Az online életmód ráadásul még a szokásos irodai munkánál is jobban helyhez köt. Az irodában legalább el kell sétálnunk a tárgyalóig. Ez a home office esetében kiesik, sokszor szó szerint egész nap az íróasztalunkhoz vagyunk kötve. Ezek a tényezők pedig összességükben szellemi fáradtságot, ingerlékenységet, koncentrációs nehézségeket, sőt, váll-, hát- és fejfájást válthatnak ki.

Mit tehetünk?

Ha sok online értekezleten kell részt vennünk, érdemes tudatos stratégiával készülni rájuk. Ha nem kötelező a kamerahasználat, időnként kapcsoljuk ki, sőt néha - a kikapcsolt kamera rejtekében - akár álljunk is fel az asztaltól, vagy legalábbis nyújtózkodjunk egy alaposat. Egy vezeték nélküli billentyűzet is sokat segíthet, mivel így kissé távolabb tudunk helyezkedni a kamerától, és szabadabban mozoghatunk. Az is jó ötlet, ha lekicsinyítjük a képernyőt, és úgy állítjuk be az alkalmazást, hogy egy kis ablakban csak azt a kollégát lássuk, aki épp magához ragadta a szót. Az értekezlet nélküli órákban pedig mozogjunk minél többet, lehetőleg a szabad levegőn.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration