Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Aranyér

Aranyér

2021. március 02.

Aranyérről akkor beszélünk, ha a végbél és a végbélnyílás falában vénatágulatok, csomók alakulnak ki. Ezek be is gyulladhatnak, vérezgethetnek, megnagyobbodhatnak, fájdalmassá is válhatnak amiatt, mert véralvadék képződik bennük.

Az aranyerek ki is fordulhatnak, illetve attól függően, hogy a végbélzáróizom melyik oldalán helyezkednek el, eleve lehetnek külsők és belsők is.

 

Ha piros a papír

Az aranyér sokáig tünetmentes, gyakori, hogy először csak az jelzi, hogy a székletürítés után vércsík látszik a toalettpapíron. A begyulladt aranyér már fájdalmas is lehet, kemény dudorrá, tapinthatóvá válhat a végbélnyíláson kívül. A fájdalom fokozódik székeléskor, de azt követően sem szűnik meg teljesen, az üléskor is gondot okozhat. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat.

Ugyan az aranyér elsődleges oka a kötőszövet öröklött gyengesége, közvetlen kiváltó oka jellemzően a székelés közbeni erőlködés, ami főleg székrekedés miatt fordul elő. Okozhatnak aranyeret bizonyos májbetegségek, de kedvez a kialakulásnak az ülő életmód, a mozgáshiány és az elhízás is. Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, valamint a progeszteron értágító hatása is emeli a rizikót.

 

Nem mindig kezelik

Az aranyér diagnózisát fájdalommal nem járó végbéltükrözés során állítják fel az orvosok, ez a vizsgálat azonnali és megbízható eredményt ad. További vizsgálatokra csak akkor van szükség, ha egyéb betegség gyanúja is felmerül, és azt akarják kizárni. Az aranyeret mindig a stádiumától függően kezelik. Ha nincsenek panaszok, kezelésre általában nincs is szükség, elég figyelni a rostban gazdag táplálkozásra, esetleg székletlágyítók fogyasztására. Emellett hasznosak lehetnek az ülőfürdők, és segíthetnek kúpok, kenőcsök is. Súlyosabb esetben már mindenképpen gyógyszerekre van szükség, ha pedig a helyzet még rosszabb, akkor az aranyér gumigyűzűzésére, vagy akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

 

Lektor: dr. Harasta Edit gasztoenterológus, sebész főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration