Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Visszérbetegség

Visszérbetegség

2021. július 08.

Visszérbetegség alatt a vénák kóros kitágulását értjük, aminek kialakulása elsősorban alkati kérdés.

Az öröklött hajlam mellett a probléma jelentkezésében szerepet játszik az ülő- vagy állómunka, a lábak folyamatos terhelése is. Emellett sokat számítanak az olyan életmódbeli tényezők, így a mozgáshiány, a túlsúly és a dohányzás. A visszérbetegség kialakulásának az olyan betegséggel is kedveznek, mint az ízületi problémák, egyes anyagcsere-betegségek, például a diabétesz.

 

Maga a visszérbetegség amiatt alakul ki, mert a vénabillentyű elégtelen működése miatt a keringés lassul, a véna kitágul, fala meggyengül (az ereket a pangó vér tágítja ki). Az áramlás iránya a vénákban akár meg is fordulhat. A folyamat végeredménye az, hogy az érrendszer nem lesz képes elszállítani a szövetekből az elhasznált vért, a nyirokérrendszer pedig a szövetek közül nem tudja eltávolítani a mérgező anyagcseretermékeket. Utóbbiak a kapilláris erek szomszédságában gyulladásos folyamatokat indítanak be.

 

Dudor és ödéma

A visszeresség első tünetei a talp melletti kis ereknél jelentkeznek, ezek válnak lilássá, feltűnőbbé. Ezeket az enyhe, kezdeti panaszokat sokan nem veszik komolyan, a változást csak esztétikai hibának gondolják. Ha a problémát nem kezelik, néhány év alatt visszeres dudorok is kialakulnak a végtagokon, majd a lábak dagadni, ödémásodni kezdenek. Az elhanyagolt visszérbetegség miatt jellemzően 15-25 év alatt lábszárfekély is kialakulhat. Mivel a probléma összességében rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben trombózis is bekövetkezhet miatta.

Összetett kezelés

Mindig komplexen kell kezelni a visszérbetegséget, egyetlen terápia eredményt nem hozhat. A beavatkozások célja mindig az, hogy a vénákban a nyomás normalizálódjon, a vénás visszafolyás csökkenjen. Szintél cél, hogy minimalizálódjon a vénafal átjárhatósága, és a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlása. Az ödémás duzzanat ezáltal lohasztható le. Emellett fontos a megfelelő gyulladáscsökkentés is.

A jó eredményhez mindenképpen szükség van mozgásra és visszértornára, a lábizmok pumpáló hatása ezek segítségével állítható helyre. Segíti az is, ha az érintettek kompressziós pólyát vagy gyógyharisnyát viselnek, ezek ugyanis pótolják az érfalak elvesztett feszességét. Szükség van gyógyszeres kezelésre is annak érdekében, hogy az érfalak állapota javuljon, az ödéma megszűnjön. A súlyos visszértágulatok ellátása injekciós kezelésekkel, sebészi módszerekkel történik.

 

Lektor: dr. Szirmák Eszter, kardiológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration