Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Minden második nőt, de még a férfiak egyötödét is érinti a visszértágulat, amelyet sokan csak a lábak szépségét rontó tünetként kezelnek. A probléma azonban ennél sokkal komolyabb, azonban kis odafigyeléssel elkerülhetjük a visszerek megjelenését, jól megválasztott kezeléssel pedig vissza is fordítható a folyamat.

Visszerességnek azt a lábakon kialakuló problémát tekintjük, melyben a vékonyabb és vastagabb visszerek, azaz vénák láthatóvá válnak. Miért nem láthatók alapesetben a vénáink? Azért, mert a bennük uralkodó nyomás nem nagyobb, mint amit a környezet kifejt rájuk. Ám külső és belső tényezők hatására megemelkedhet a vénán belüli nyomás, az áramló vér pedig az érfalat szétfeszegeti, így megjelennek először a halványabb rajzolatok, majd pedig a jellegzetes kidudorodások, azaz a visszerek.

Mi hajlamosít visszerességre?

A visszér - sok más betegséghez hasonlóan - a modern kor következménye: életmódunk, az álló- és az ülőmunka, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, a mozgáshiány csak néhány hajlamosító tényező a sok közül. De ide sorolhatjuk még a magassarkú vagy éppen szűk cipőket, a menopauza környékén sokszor használt hormonkezeléseket, és leginkább az elhízást. Sőt, a váradósság, valamint a lúdtalp is növeli a visszerek kialakulásának kockázatát.

Hogyan alakul ki a visszeresség?

Legkorábban a serdülőkorban - főleg azoknál, akik családjában öröklődik a visszerességre való hajlam - észlelhetők  az első jelek, amelyek harmincéves kor fölött már határozottabbá válhatnak. A kezdetben csak néhány milliméteres, a bőrön éppen csak átsejlő vénák után tipikus tünet a nehézláb-érzés, amely leginkább hosszabb ideig tartó állás után jelentkezik. Ezt szúró, égető érzés, esetleg kisebb izomgörcsök kísérhetik, de gyakori tünet még a láb megdagadása  is. 

A visszér kezdetekben csak esztétikai probléma, később enyhébb tüneteket okoz, emiatt sokan nem törődnek a megfelelő kezelésével. A pangó vér miatt azonban eleinte csak ödémásodás, azaz a láb dagadása jelentkezik, később azonban a felhalmozódó salakanyagok miatt helyi gyulladások jelentkezhetnek, végül pedig az érintett érszakasz elzáródása, fekélyesedés is bekövetkezhet. A már kialakult visszerek kezelése számos termék, hatóanyag közül választhatunk: külsőleg krémek, gélek, belsőleg pedig vénaerősítő készítmények használhatók. De a legjobb a megelőzés, ezért adunk néhány tippet, hogyan kerülhető el a visszerek kialakulása!

  1. Éljünk egészséges életmódot, sportoljunk, és testsúlyunkat igyekezzünk a normál tartományban tartani.
  2. Viseljünk lapos talpú, kényelmes, nem szoros cipőt. A magas sarkú cipőket csak alkalmanként és rövid ideig használjuk.
  3. Ne üljünk egyhuzamban sokáig, legalább óránként álljunk fel néhány percre. De vigyázzunk az állómunkával is, ilyenkor javasolt a megfelelő harisnya viselése, és a végtagok rendszeres masszírozása, átmozgatása is.
  4. Ne fürödjünk meleg vízben, ez ugyanis kitágítja a vénákat, és elősegíti a keringési rendellenességeket.
  5. Egyes vitaminok  - ilyen például a C-, az E- és a K-vitamin - segít az érfalak épségének, egészségének fenntartásában, tehát ügyeljünk ezek megfelelő bevitelére.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration