Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Asztma

2020. november 17.

Az asztma krónikus, gyulladásos tüdőbetegség, amely nem gyógyítható, de jól kezelhető.

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amely nem gyógyítható, de jól kezelhető, a hétköznapok rohammentessé tehetők. A betegség tüneteit az okozza, hogy a tüdőbe vezető főbb légutak krónikus gyulladásban vannak, a légutakat pedig a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása is beszűkíti. Ilyenkor hörgők és a tüdőben található sejtek túl sok nyákot is termelnek, ami tovább fokozza a szűkületet.

Enyhétől a veszélyesig

Szerencsés esetben az asztma tünete lehet kisfokú nehézlégzés, de jelentkezhet miatta súlyos légzési elégtelenség is. Előfordulhat, hogy a légzés annyira nehezítetté válik, hogy az asztmás roham az életet is veszélyeztetheti. Látszik tehát, hogy a betegség súlyossági fokai nagyon eltérőek lehetnek.

Az asztma okai nem tisztázottak, de az biztos, hogy a kezeletlen légúti allergiások 20-40 százaléka idővel asztmás lesz. Ismert az is, hogy az asztmás betegek légútjai eleve érzékenyebbek, még a teljesen hétköznapi ingerekre is reagálhatnak gyulladással – kell tehát az asztmához egyfajta hajlam is. Az asztmás roham közvetlen kiváltó oka lehet például virágpor vagy házi poratka, állatszőr vagy füst. Vezethet asztmás rohamhoz akár a hideg levegő, a fizikai terhelés és a stressz is. A panaszok hátterében soha nem mutatható ki kórokozó, tehát nincs olyan vírus vagy baktérium, amely okolható lenne a tünetekért. 

Időben kezelni

A betegek többségénél az asztmás tünetek enyhék, körülbelül hetente jelentkeznek. Megesik, hogy az érintettek nem is tudnak betegségükről, az csak egy elhúzódó köhécselés vagy a fizikai terhelés miatt megjelenő nehézlégzés kapcsán derül ki, amikor mérik a légzésfunkciós értéket. Ilyen esetben a kezelést fontos hamar megkezdeni, ugyanis a folyamatos gyulladás a légúti nyálkahártya maradandó károsodásokhoz, a légzésfunkció beszűküléséhez vezethet. Az asztma kezelésének elsődleges célja az, hogy megszűnjön a hörgőgörcs és a gyulladás. Ehhez belélegezhető, közvetlenül a tüdőbe juttatható hörgőtágító gyógyszereket használnak, de az orvos javasolhat szájon át szedhető vagy injekciósan adagolható készítményeket is. A hörgőtágítók kiegészítő kezelésként, alkalmanként használatosak, de nem helyettesíthetik az inhalációs szteroidokat, amelyek az asztmát okozó gyulladást csökkentik. Erre a gyulladáscsökkentő terápiára asztma esetében folyamatosan szükség van. Enyhe esetben – ha az asztmás panaszok csak szénanátha kapcsán jelentkeznek – a tünetekért elsősorban felelős hisztamin ellen ható gyógyszerek is elegendőek lehetnek. Ma már többféle gyógyszer kombinált alkalmazása is megoldható inhalatív módon, a súlyos, kezelésre nem reagáló betegeket pedig asztmacentrumokban speciális immunterápiára állítják.

Lektor: dr. Bittner Nóra PhD klinikai onkológus, tüdőgyógyász 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration