Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A pollenallergia nem állhat útjában a nyaralásnak, nem zárja ki a kirándulást, de az alapszabályokat fontos betartani. Mire kell figyelni, hogy gondtalan legyen az üdülés, ne okozzon problémát az aktív kikapcsolódás?

Az első és legfontosabb szabály, hogy a pollenallergiásoknak már a nyaralás megtervezésére is figyelniük kell. Aki például a virágporra érzékeny, annak azt úgy kell időzítenie, hogy lehetőleg ne a számára gondot okozó növény virágzási idejére és/vagy földrajzi területére essen. Tehát ha belföldi utazást tervezünk, akkor ne a számunkra problémát okozó pollenszezonra tervezzük. Külföldi, főleg tengerparti, hegyvidéki nyaralást viszont érdemes éppen akkorra időzíteni.

 

Aki teheti, annak célszerű tengerpartra utaznia, illetve olyan területre, ahol enyhe és száraz a klíma. A hegyvidék poratka-allergiánál lehet kiváló helyszín, az atka ugyanis nem igazán szereti az 1500 méternél magasabban fekvő területeket (ráadásul a magashegységekben a pollenek száma is elenyésző).

Allergiásoknál nagy előny az is, ha a hotel wellness részlegében van sókabin. Ha valaki Erdélybe utazik, akkor a kirándulások közé jó beiktatni a parajdi vagy tordai sóbányák felkeresését is. Ausztriában Salzburg mellett a berchtesgadeni sóbányát, míg Hallstatt városában a világ legidősebb, 7000 éves sóbányáját találjuk. Lengyelországban járva pedig a wieliczkai sóbányát kereshetjük fel, amely 1978 óta a világörökség része. Bármelyik remek turisztikai látványosság, allergiánál pedig igazi felüdülés is.

 

Fontos kérdezni

Célszerű a szállást is kellő körültekintéssel kiválasztani, előre érdeklődni, hogy van-e a szobákban allergén anyag (például tollpárna). Aki poratka-allergiás, az jól teszi, ha magával viszi a saját párnáját és ágyneműjét is, majd a hotelben azokat használja.

Az utazás előtt érdemes felkeresni az orvost is, és ha szükséges, már az indulás előtt elkezdeni a javasolt gyógyszerek szedését. Ezeket akkor is fontos magunkkal vinnünk, ha otthon panaszmentesek vagyunk. Nem szabad elfelejteni a napszemüveget sem, az ugyanis nem csak az UV-sugaraktól védi a szemet, hanem valamilyen szinten a pollenektől is: viselése segíti elkerülni a szem viszketését, vörösödését.

 

Jól kell időzíteni

A pollennaptárat és az időjárás-előrejelzést az üdülés idején is érdemes figyelemmel kísérni, és az aznapi programokat célszerű annak megfelelően tervezni. Például ha a magasabb pollenkoncentráció mellé szeles időjárás társul, jobb egy múzeumot felkeresni, a kirándulást pedig inkább egy szélcsendes napra időzíteni. Ha allergiánk komolyabb, akkor a pollenszezonban nem szerencsés komolyabb természetjárásokat betervezni. Ha ugyanis az út megerőltető, akkor több levegőt szívunk be, és azzal több pollen jut be a szervezetünkbe. Fontos az is, hogy a kirándulás után mossunk hajat, ruháinkat pedig azonnal cseréljük le, megelőzve ezzel azt, hogy a polleneket széthurcoljuk a szálláshelyen.

 

Autó vagy repülő?

Ha autóval megyünk nyaralni, akkor az üdülés előtt jó ellenőriztetni a légkondicionáló berendezés működését, a pollenszűrő állapotát, és ez utóbbit szükség esetén cserélni. Indulás előtt a klímát akkor is célszerű pár percre bekapcsolni, ha az időjárás azt nem kívánja meg, segíti ugyanis az utastérben lévő allergén anyagok – por, pollenek – eltávolítását. Útközben is érdemes arra törekedni, hogy inkább a légkondicionáló menjen, ne pedig az ablakot húzogassuk föl-le. Magát az utazást érdemes inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzíteni, amikor a levegő tisztább és hűvösebb, a légszennyezettség pedig kisebb.

Ha repülőn utazunk, fontos, hogy az allergiagyógyszereket a kézipoggyászban tartsuk, vigyünk föl a fedélzetre sós orrspray-t is. Ezt ideális esetben legalább óránként használni kell, segít ugyanis kivédeni a száraz levegő káros hatását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration