Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A sportolás pollenszezonban közel sem lehetetlen küldetés az allergiások számára, de néhány dologra azért természetesen figyelni kell. Mutatjuk, mi kell a problémamentes testmozgáshoz!

Tavasszal a pollenallergiásoknak alaposan át kell gondolniuk a sportolás mikéntjét, ilyenkor célszerű megejteni egy orvosi konzultációt is. Aki allergiás asztmával él, annak ez egyenesen kötelező, anélkül nem szabad elkezdenie a testmozgást. Sportolás közben a pollenallergia azért okoz nagyobb gondot, mint mondjuk a hétköznapi séta közben, mert a nyálkahártya az allergének hatására megduzzad. Ennek hatására az orrlégzés nehézkessé válik, így elkezdünk a szánkon át lélegezni, ezáltal viszont még több pollen kerül a szervezetbe. Ez az egész folyamat ráadásul kedvez az allergiás asztma kialakulásának is, tehát még tovább súlyosbíthatja az állapotunkat. Emiatt, ha sportolás közben azt érezzük, hogy bármilyen allergiás reakció lép fel, azonnal vissza kell fogni a tempót, esetleg abba kell hagyni a testmozgást.

Mikor, minek van szezonja?

Fontos, hogy minden pollenallergiás beteg pontosan ismerje az érzékenységét, tudja, milyen pollenek váltanak ki nála tüneteket, és annak ismeretében tervezze a sportolást. Aki például csak a nyírfa pollenjére allergiás, annak elég áprilisban és májusban figyelnie, míg aki a fűfélékre, annak sokkal hosszabb ideig kell elővigyázatosnak lennie. A várható pollenszezont már az általános pollennaptárok alapján sejteni lehet, de a legjobb, ha rendszeresen rápillantunk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére, abban ugyanis az éppen aktuális pollenkoncentrációt régiókra bontva is meg lehet nézni. Ennek ismeretében már nagy biztonsággal lehet tervezni a kocogást, kerékpározást, vagy bármilyen szabadtéri testmozgást.

 

Kötelező szünet

Ha a pollenjelentésből kiderül, hogy az adott pollen nagy koncentrációban van jelen a levegőben, célszerű csak rövid edzéseket tartani kültéren, vagy akár fel is függeszteni azokat. Például hiába van a lakhelyünk közelében szabadtéri kondipark, érdemes arra az időszakra inkább zárt edzőterembe vonulni, vagy elmenni úszni. Ez a tanácsot azoknak végképp komolyan kell venniük, akiknek már kisebb pollenkoncentráció is gondot okoz – nekik pollenszezonban tilos a szabadban edzeniük.

 

Mit válasszunk?

Akinél az allergia enyhe, és a közepes pollenkoncentráció sem okoz komoly gondot, annak a szabadtéri sportok közül a futás és a kerékpározás lehet jó választás. Ezeknél a mozgásformáknál nagy előny, hogy a tempót magunk választjuk meg, ha pedig a légzés nehezedik, vagy kellemetlen tünetek jelentkeznek, nyugodtan pihenhetünk. A csapatsportoknál ezt nem tehetjük meg, így allergiaszezonban a szabadtéri focit és kosárlabdát jó elkerülni. Itt nem csak az lehet a gond, hogy tevékenységünk – ha megállunk vagy a tempónkat lassítjuk – másokra is kihatással van, hanem az is, hogy ezek a testmozgások mindenképp intenzívek, nagy megterheléssel járnak.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration