Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A pollenallergia százezrek életét nehezíti meg tavasztól késő őszig. A csúcsszezon éppen a legszebb nyári hónapokra esik, ilyenkor virágzik ugyanis a legtöbb allergén növény, például a fekete üröm és a parlagfű is. Bár a legtöbb érintett ismer néhány praktikák tünetei enyhítésére, bárkinek segíthetnek a következő jó tanácsok.

Mára bátran kijelenthető, hogy a pollenallergia civilizációs problémából valódi népbetegséggé vált: egyes becslések szerint Magyarországon mintegy kétmillió embert érint az apró virágpor-szemcsékre való érzékenység. A pollenallergia által kiváltott szénanátha tünetei éppen ezért biztos sokaknak ismerősek: tüsszögés, a szem viszketése, kipirosodása, szúró érzése, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, súlyosabb esetekben köhögés, fulladásérzés kíséri.

A pollenallergia sajnos sokkal több, mint a tüneteinek összessége: megzavarja a normál életvitelt, alvási problémákat okoz, ezért folyamatos fáradtságról, koncentrálóképesség-zavarokról, figyelemcsökkenésről, sőt ingerlékenységről és rosszkedvről számol be sok allergiás. E mellett viszont a szabadban tartózkodást is korlátozza, de legalábbis erősen megnehezíti.

5 tanács, amit minden pollenallergiásnak szívesen ajánlunk

1. Tudja meg, mitől szenved! Bár triviálisnak tűnik, nagyon sok allergiával küzdő ember nem megy el allergiavizsgálatra, helyette inkább tűri a panaszokat, vagy vény nélkül kapható készítményekkel enyhíti tüneteit. Bár fájdalommentesnek nem mondható, nagyon csekély kellemetlenséggel jár az úgynevezett Prick-teszt, amivel kiderül, mire vagyunk érzékenyek. Ha pedig tudjuk, jobban tudunk védekezni ellene!

2. Kövesse figyelemmel a pollenjelentést! Ha tudjuk, milyen pollenek okoznak tüneteket, nézzük meg a pollennaptárakat, és már a szezon előtt két-három héttel kezdjük el használni a gyógyszereinket – így minimálisra csökkenek a tünetek.

3. Óvatosan a szellőztetéssel! A zárt lakásban tartózkodni elsőre jó ötletnek tűnik, de a legnagyobb melegben ez sokszor nem megoldható – és jó terápiával nem is lesz rá szükségünk. Ha mégis a négy fal között maradunk, csak éjszaka, leginkább hajnalban szellőztessünk, amikor a legalacsonyabb a pollenek koncentrációja.

4. Segíthet a maszk! Egészen jól belejöttünk a maszkviselésbe az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt. Bár már nem kötelező, pollenallergiásként egy hasznos segítség lehet a szezonban is viselni a textil- vagy az orvosi maszkot, mert jelentős mennyiségű pollent szűr ki.

5. A rövid haj ilyenkor előnyösebb, hiszen kevesebb pollen tud beleragadni. Ha nem szeretnénk a frizuránkon változtatni, akkor a mindennapos hajmosás erősen ajánlott, sokkal nyugodtabb éjszakáink lesznek tőle. Az ágyneműt legalább hetente egyszer szintén vegyük le és egy erős programon mossuk ki – majd a házban szárítsuk meg, véletlenül sem a szabad levegőn!

+1: Bizonyos pollenek esetén számoljon az úgynevezett keresztallergia jelentkezésével is: a parlagfűre érzékenyek kerüljék a banánt és a görögdinnyét, a feketürömre érzékenyek pedig a zeller fogyasztását. Bár nem nyáron van a szezonja, a nyírfapollen-allergiások a mogyoró vagy éppen az őszibarack fogyasztásától is allergiás tüneteket érezhetnek magukon.
 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration