Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hörghurut

Hörghurut

2021. október 03.

Hörghurut akkor alakul ki, ha a hörgőrendszer nyálkahártyája valamilyen okból – például bakteriális vagy vírusos fertőzés, allergia, krónikus esetben dohányzás és a miatta jelentkező obstruktív tüdőbetegség következtében – begyullad. Ilyenkor a hörgők falában túlzott mértékben termelődik váladék, ami irritálja a légutakat és köhögést vált ki. Ez utóbbi jelenti a legfőbb panaszt.

Árulkodó váladék

Hörghurutnál a köhögés sosem száraz, hanem mindig produktív. A feltörő, felszakadó váladék alapesetben tiszta és semleges színű, de – főleg bakteriális fertőzések esetén – lehet sárgás vagy zöldes is. Ha a köpetben por is megtapad – ez leginkább akkor lehetséges, ha a problémát eleve a szennyezett levegő okozza –, a színe akár szürke is lehet. Sokszor előfordulhat, hogy az érintettek nem csak hurutos köhögést tapasztalnak, hanem a légzésük is sípolóvá válik.

Figyelni a folyadékra

Ha a hörghurut vírusos, bakteriális fertőzés miatt alakul ki, akkor a kezelése váladékoldókkal történhet. Fontos tudni, hogy antibiotikumra csak bakteriális fertőzéskor van szükség, vírusok okozta problémánál ez nem javasolt, sőt inkább ellenjavallt. Függetlenül a hörghurut kiváltó okától, a váladékoldók használata mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ami segít megelőzni a hörgők nyálkahártyájának kiszáradását, és oldani tudja a légúti váladékot. Jót tesz az inhalálás is, ami ez esetben nem gőzölést, hanem párásítást, fiziológiás sóoldat inhalátorból történő beszívását jelenti. Ha a javaslatokat betartják, akkor az ilyen kezelések hatására az egyszerű hörghurut egy hét alatt megszűnik.

Ha a probléma krónikus

Más a helyzet, ha a probléma rossz levegő, poros munkahelyi környezet vagy dohányzás miatt alakul ki. Ilyenkor a hörghurut krónikussá válhat, a hörgők nyálkahártyája teljesen tönkre mehet, majd kialakulhat hörgőtágulat, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is. Utóbbinál már speciális terápiára, hörgőtágító kezelésekre, szteroidos, gyulladáscsökkentő inhalációra is szükség lehet, és persze arra, hogy az érintett abbahagyja a dohányzást, próbálja meg elkerülni a szennyezett levegőn való hosszas tartózkodást.

Lektor: dr. Hídvégi Edit PhD tüdőgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration