Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Torokgyulladás

Torokgyulladás

2020. október 25.

A vírusos, ritkábban bakteriális eredetű betegséget a tüneti képen túl torokfájás is jelzi, a hang rekedtessé válik.

Akkor beszélünk torokgyulladásról, ha a garatnyálkahártya gyulladttá, és így vérbővé, pirossá válik. A probléma leggyakrabban a 18 éven alattiakat érinti. A vírusos, ritkábban bakteriális eredetű betegséget a tüneti képen túl torokfájás is jelzi, a hang rekedtessé válik. Jellemző panasz emellett a krákogás és köhögési inger, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom. Megesik, hogy égő, kaparó érzés nem csak a tokot, hanem az orrgaratot is érinti. Torokgyulladásnál a környéki nyirokcsomók is gyakran fájdalmasak, duzzadtak. Az esetek többségében a testhőmérséklet nem haladja meg a 38 fokot, de gyerekeknél felléphet magasabb láz is. A torokgyulladás mellett gyakran jelentkeznek légúti tünetek, nátha, orrdugulás, köhögés is, a panasz önmagában csak ritkán fordul elő. Főleg csak olyan esetekben, amikor a kiváltó ok egy már fennálló krónikus betegség, ami tartós irritációt okoz. Ilyen például a reflux, az allergia, vagy éppen a nyitott szájjal való alvás miatti nyálkahártya-szárazság.

Csak okkal kell antibiotikum

A torokgyulladás diagnózisának alapja minden esetben a torok vizsgálata, a garat és a mandulák megtekintése, a környéki nyirokcsomók megtapintása. Mivel az akut torokgyulladást gyakrabban okozza vírus, első körben nem szoktak rá antibiotikumot adni. Arra csak akkor van szükség, ha kiderül, hogy a probléma bakteriális eredetű, esetleg bakteriális felülfertőződés történt. Más kezelésre lehet szükség akkor is, ha a torokgyulladás krónikus, egyéb betegség kísérő tünete. Alapesetben viszont elegendőek a tüneti szerek, fájdalomcsillapítók, torokcukorkák.

Kell a nyugalom

Ugyan a torokgyulladás tüneteit jól lehet kezelni, fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás. Hasznos a gyakori toroköblögetés, a torokborogatás, a teázás és az inhalálás is. A nyálkahártya kiszáradásának megakadályozása érdekében hasznos lehet a langyos sós vizes garatöblítés is. A toroknyálkahártyát irritáló tényezőket, például a forró vagy jéghideg italokat, fűszeres ételeket, az alkoholt és a koffeint, a szénsavas üdítőket és a dohányzást érdemes kerülni.

Ha krónikus torokgyulladásról van szó, amit például reflux okoz, akkor annak kezelésére van szükség. Ha a gyulladást a nyálkahártya szárazsága okozza, torokcukorkák és bevonószerek segíthetnek.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration