Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Merevedési zavar

Merevedési zavar

2020. december 14.

Merevedési zavarról akkor beszélünk, ha a hímvessző merevségi állapota nem elég a közösülés elkezdéséhez, illetve befejezéséhez.

Ennek hátterében betegségek ugyanúgy állhatnak, mint lelki okok. Gyakrabban jelentkezik a probléma cukorbetegség vagy egyéb anyagcsere-betegség, hormonproblémák, magas vérnyomás, magas koleszterinszint mellett. A krónikus betegségeken túl rizikófaktornak számít az idősebb kor is. Az előbbiek mellett klasszikus pszichés ok lehet a depresszió és a szorongás, de ilyen a fokozott stressz is. Depresszió esetén a problémát az okozza, hogy ilyenkor már eleve lecsökken a szexuális vágy. Vezethetnek merevedési problémákhoz személyiségzavarok is.

Összetett okok

Állhatnak a merevedési zavar hátterében olyan neurológiai problémák is, mint például a szklerózis multiplex, de okozhatnak ilyen zavart sérülések is, ha azok érintik a gerincvelőt. Szóba kerülhetnek okként prosztata-megbetegedések is. Vágycsökkenést, és így áttételesen merevedési zavart okoz az elhízás is, ilyenkor ugyanis csökken a tesztoszteron termelődése, aminek megfelelő szintje elengedhetetlen a kellő libidóhoz és az erekcióhoz. Növelik a merevedési zavar esélyét egyes gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok is. Okozhat ilyen problémát a túlzott alkoholfogyasztás és a kábítószer-használat is.

Szerteágazó vizsgálat

Mivel a merevedési zavar jellemzően nem egyetlen okra vezethető vissza, arra van szükség, hogy a probléma hátterét mindig alaposan feltárják, az érintetteket megfelelően kivizsgálják. Ez azért is fontos, mert a probléma akár betegségek első tüneteként is jelentkezhet.

Az anamnézis felvétele és a beteg alapos kikérdezése után az orvos fizikális vizsgálatot is végez, aminek része a prosztatavizsgálat. Szükség van vérvételre is, lévén a laborértékek, hormonszintek ismerete elengedhetetlen az okok feltárásához. Ultrahangvizsgálattal az állapítható meg, hogy a pénisz belsejében lehet-e keringési zavar, valamilyen szerkezetbeli eltérés, külön eszközzel pedig mérhető a péniszben lévő vérnyomás is. Az orvos külön vizsgálattal tisztázza azt is, lehet-e szó valamilyen idegbántalomról. A pszichés okok kiderítéséhez pszichológus segítségére is szükség lehet.

Az okot kezelni

A kivizsgálás során meg kell határozni, hogy a merevedési zavar hátterében elsősorban szervi vagy lelki eredetű okok állnak-e, a kezelést csak ennek ismeretében lehet megkezdeni. Ha a háttérben életmódbeli tényezők is állnak, akkor fontos az életmódváltás, ha pedig jól beazonosítható szervi okok, akkor elengedhetetlen azok kezelése. Pszichés okok esetében a pszichoterápia hozhat megoldást. Erre szervi okok esetén is szükség lehet, hiszen lelki problémákat már önmagában a merevedési zavar is okozhat, és emiatt beindulhat egyfajta ördögi kör.

A szervi okok kezelése általában gyógyszeresen vagy hormonpótlással történik, de szükség lehet olyan vákuumos eszközök használatára is, mint a péniszpumpa. Az invazív kezelések közül öninjekciózás jöhet szóba, de vannak olyan kúpok is, amelyeket a húgycsőbe lehet felhelyezni. Ha ezek sem jelentelek megoldást, végezhetnek műtéteket is, bár ilyesmire sor csak ritkán kerül. Ha mégis, akkor annak célja az, hogy javuljon a kismedence és pénisz artériás vérellátása. Esetenként péniszprotézist is beültethetnek. Ez azt jelenti, hogy a pénisz két oldalára olyan implantátum kerül, ami fenn tudja tartani az erekciót.

Lektor: dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvos

Megosztás