Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Merevedési zavar

Merevedési zavar

2020. december 14.

Merevedési zavarról akkor beszélünk, ha a hímvessző merevségi állapota nem elég a közösülés elkezdéséhez, illetve befejezéséhez.

Ennek hátterében betegségek ugyanúgy állhatnak, mint lelki okok. Gyakrabban jelentkezik a probléma cukorbetegség vagy egyéb anyagcsere-betegség, hormonproblémák, magas vérnyomás, magas koleszterinszint mellett. A krónikus betegségeken túl rizikófaktornak számít az idősebb kor is. Az előbbiek mellett klasszikus pszichés ok lehet a depresszió és a szorongás, de ilyen a fokozott stressz is. Depresszió esetén a problémát az okozza, hogy ilyenkor már eleve lecsökken a szexuális vágy. Vezethetnek merevedési problémákhoz személyiségzavarok is.

Összetett okok

Állhatnak a merevedési zavar hátterében olyan neurológiai problémák is, mint például a szklerózis multiplex, de okozhatnak ilyen zavart sérülések is, ha azok érintik a gerincvelőt. Szóba kerülhetnek okként prosztata-megbetegedések is. Vágycsökkenést, és így áttételesen merevedési zavart okoz az elhízás is, ilyenkor ugyanis csökken a tesztoszteron termelődése, aminek megfelelő szintje elengedhetetlen a kellő libidóhoz és az erekcióhoz. Növelik a merevedési zavar esélyét egyes gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok is. Okozhat ilyen problémát a túlzott alkoholfogyasztás és a kábítószer-használat is.

Szerteágazó vizsgálat

Mivel a merevedési zavar jellemzően nem egyetlen okra vezethető vissza, arra van szükség, hogy a probléma hátterét mindig alaposan feltárják, az érintetteket megfelelően kivizsgálják. Ez azért is fontos, mert a probléma akár betegségek első tüneteként is jelentkezhet.

Az anamnézis felvétele és a beteg alapos kikérdezése után az orvos fizikális vizsgálatot is végez, aminek része a prosztatavizsgálat. Szükség van vérvételre is, lévén a laborértékek, hormonszintek ismerete elengedhetetlen az okok feltárásához. Ultrahangvizsgálattal az állapítható meg, hogy a pénisz belsejében lehet-e keringési zavar, valamilyen szerkezetbeli eltérés, külön eszközzel pedig mérhető a péniszben lévő vérnyomás is. Az orvos külön vizsgálattal tisztázza azt is, lehet-e szó valamilyen idegbántalomról. A pszichés okok kiderítéséhez pszichológus segítségére is szükség lehet.

Az okot kezelni

A kivizsgálás során meg kell határozni, hogy a merevedési zavar hátterében elsősorban szervi vagy lelki eredetű okok állnak-e, a kezelést csak ennek ismeretében lehet megkezdeni. Ha a háttérben életmódbeli tényezők is állnak, akkor fontos az életmódváltás, ha pedig jól beazonosítható szervi okok, akkor elengedhetetlen azok kezelése. Pszichés okok esetében a pszichoterápia hozhat megoldást. Erre szervi okok esetén is szükség lehet, hiszen lelki problémákat már önmagában a merevedési zavar is okozhat, és emiatt beindulhat egyfajta ördögi kör.

A szervi okok kezelése általában gyógyszeresen vagy hormonpótlással történik, de szükség lehet olyan vákuumos eszközök használatára is, mint a péniszpumpa. Az invazív kezelések közül öninjekciózás jöhet szóba, de vannak olyan kúpok is, amelyeket a húgycsőbe lehet felhelyezni. Ha ezek sem jelentelek megoldást, végezhetnek műtéteket is, bár ilyesmire sor csak ritkán kerül. Ha mégis, akkor annak célja az, hogy javuljon a kismedence és pénisz artériás vérellátása. Esetenként péniszprotézist is beültethetnek. Ez azt jelenti, hogy a pénisz két oldalára olyan implantátum kerül, ami fenn tudja tartani az erekciót.

Lektor: dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration