Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Akne

Akne

2020. december 14.

Akne akkor jön létre, ha a bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílása valamiért eltömődik, begyullad.

Magát a gyulladást a bőrfelszínről a mirigybe jutó baktériumok, ritkábban sarjadzó gombák okozzák. A gyulladás akár gennyesedéssé is válhat. Akne főként az arcon, a hallójáratban a mellkason, háton és a karok külső felszínén jelenik meg. Az akne lehet erősebben gyulladt, egészen fájdalmas csomó is, amelyen hólyag is megjelenhet. Ilyenkor a gyógyulás után heg is visszamaradhat. Még rosszabb eset, amikor a fájdalmas csomó puha tapintású lesz, környezete pedig erősen gyulladásos. Ilyenkor genny is törhet a felszínére, a csomók beolvadásakor pedig tályogok keletkezhetnek. Ilyenkor még nagyobb az esély arra, hogy az akne heget hagyjon maga után.

Ludasak a hormonok

Az akne serdülőkorban a hormonális változások miatt gyakoribb, de hormonhatások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – például a szennyezett városi levegő – miatt kialakulhat bármilyen életkorban. Nőknél a havi vérzést megelőző napokban több pattanás jelenhet meg. Ez gyakran csak egy-egy apró piros göb, ami napokon belül kiürül, elmúlik. A napfényre, kozmetikumokra és vegyszerekre adott allergiás válaszreakció is okozhat ilyen tünetet. Ha a panasz felnőttkorra is áthúzódik, akkor hormonális eltérés is állhat a háttérben. Ilyen lehet például policisztás ovárium szindróma. Ritkábban emésztési panaszok vagy góc is okozhat aknés tüneteket.

Orvos vagy kozmetikus

A kezelés történhet kozmetikusi vagy orvosi közreműködéssel, ezt mindig az akne súlyossága dönti el. Enyhébb esetben elég lehet a kozmetikus által végzett arctisztítás, illetve a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására hámlasztó és szárító készítményekkel, különféle recept nélkül kapható krémekkel. Súlyosabb esetben már gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Ilyenkor jellemzően baktériumellenes szereket és A-vitamin származékokat használnak, amelyek enyhe hámlasztó hatással bírnak, csökkentik a gyulladást is. Tudni kell, hogy antibiotikus krémeket már csak orvos írhat fel, kozmetikus ilyesmit nem alkalmazhat. Esetenként szükség van belsőlegesen alkalmazott gyógyszerekre is. Ezek jellemzően antibiotikumok, hormonok és A-vitamin-származékok. A már kialakult hegeket bőrgyógyász vagy plasztikai sebész tudja kezelni.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration