Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A koronavírus-járvány indulásakor gyakran hallottuk, hogy a szaglásvesztés a betegség egyik első tünete, így mindenki rettegett attól, ha nem érzett illatokat. Viszont ilyen panaszt nem csak a Covid-fertőzés okozhat, hanem számtalan egyéb betegség és állapot is. Megnéztük, melyek ezek.

A szaglásvesztés nagyon kellemetlen állapot, külön neve is van: anozmia. Fennálláskor hiányzik az úgynevezett funkcionális szaglás, eltűnik a szagérzékelés képessége. Ezt az állapotot a legegyszerűbben a mindenki számára ismert illatok, a citrom, a fahéj, a kávé és a fokhagyma próbájával lehet diagnosztizálni, de persze fel kell tárni azt is, mi áll a jelenség hátterében. Nyilván azon túl, ami a közvetlen ok: hogy az orrban található szaglóreceptorok elhalnak vagy károsodnak az idegpálya, illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése miatt. A panaszt azért kell komolyan kell venni és kivizsgáltatni, mert vár legtöbbször banális oka lehet, de gyakran első tünete a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórnak is.

Okok tárháza

Anozmia a neurológiai okok mellett veleszületetten – ritka genetikai kórképek miatt – is kialakulhat, de állhat a hátterében örökletes cisztás fibrózis és orrpolip is. Utóbbi azért vezethet szaglásvesztéshez, mert folyamatosan komoly gyulladást okozhat. Károsíthatják a szaglómező érzékelősejtjeit toxikus környezeti hatások – folyamatosan párolgó mérgek – is, de lehet ilyen következménye koponyaűri vérzésnek, stroke-nak, vérellátási elégtelenségnek is. Lehet a szaglásvesztés a cukorbetegségnek is hosszú távú szövődménye, ilyenkor ugyanis pusztulnak a szaglóidegek is. Említhető a lehetséges okok közt olyan fejsérülés is, amely a szagló kéregmezők vagy szaglóidegek károsodását okozza.

Gyanúban a megfázás

Persze nem kell egyből komoly bajra gondolni, ha eltűnik a szaglás, ilyen panaszt ugyanis gyakran okoz az, ha a heveny orr-garat, orrmelléküreg- és felsőlégúti-gyulladás tartóssá válik. Vezethet anozmiához a folyamatos szénanátha is, ha azt nem megfelelően kezelik. A rizikót fokozza, ha a felsőlégúti panaszok enyhítésére tartósan használunk egyszerű, érösszehúzó hatású orrspray-t. Ilyenkor a megoldást az jelenti, ha az alapbetegséget megfelelően kezelik, anélkül ugyanis a szaglásvesztést sem szüntethető meg. Ez igaz a panasz többi típusára is: az illatok csak akkor térnek vissza, ha az elvesztésükhöz vezető okot sikerül kiiktatni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration