Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A családalapítás előtt fontos a tervezés, a magzat fejlődése így lesz a legideálisabb, a kismama is így örvendhet a legjobb egészségnek. Mikor célszerű elhagyni a fogamzásgátlót, elkezdeni plusz vitaminok szedését, hogyan lehet segíteni a fogantatást?

Gyerekvállalás előtt fontos a nőgyógyászati állapotfelmérés, a szükséges rutinvizsgálatok, hormonvizsgálatok elvégzése. Az orvost érdemes kifaggatni arról, hogy milyen vizsgálatokra, változtatásokra lehet szükség. Például akinek magas a vérnyomása, annak a terhesség alatt olyan vérnyomáscsökkentőt kell szednie, ami biztosan nem károsítja a magzatot. Ha cukorbetegség áll fönt, szinte minden leendő kismamát inzulinra állítanak át. Szükség van az esetleges belgyógyászati, endokrinológiai, neurológiai és egyéb betegségek felmérésére is, különös tekintettel azok gyógyszeres terápiájára. Mivel a vizsgálatok időigényesek, az ilyen jellegű előkészületeket hónapokkal a tervezett teherbeesés előtt meg kell kezdeni. A kismamáknak el kell menniük fogászatra is, ugyanis ha a szervezetben van valamilyen gyulladásos góc – amit egy rossz fog is okozhat –, akkor az a teherbeesést és a terhességet is veszélyeztetheti.

 

Elnyomni a cigarettát

Mindenki tudja, hogy dohányozni terhesség alatt nem szabad, de előtte sem szerencsés, mert rontja a teherbeesés esélyeit. Másrészt három hónap, mire egy pete elegendő mértékben éretté válik az ovulációhoz, így a dohányzást legalább három hónappal előbb érdemes abbahagyni, mint ahogy a teherbeesést tervezik. Mivel a külső hatásokkal szemben az ondósejtek is érzékenyek, a cigarettára a férfiaknak is figyelniük kell. Az éretlen ondósejtekből 6-8 hét alatt alakulnak ki az érett ondósejtek, így legalább erre az időszakra mellőzni kell a cigarettát. A teherbeesés előtti hónapokban az alkoholfogyasztásról is jó lemondani – a nőknek és a férfiaknak egyaránt. Legalább három hónappal a fogantatás előtt érdemes tudatosabb életmódra is váltani, kerülni az egészségtelen élelmiszereket.

 

Búcsú a fogamzásgátlótól

A mai fogamzásgátló tablettáknak nincs kedvezőtlen hatása a későbbiekben vállalt terhességre, így abbahagyásuk után a szervezetet nem kell „méregteleníteni”. Sőt a tapasztalat azt mutatja, hogy az elhagyásuk utáni második-harmadik ciklusban az addig gátolt petefészek kissé túlműködnek, ami könnyíti is a teherbeesést. A spirállal más a helyzet, azt tanácsos már pár hónappal a tervezett fogamzás előtt eltávolíttatni. Ez azért fontos, hogy a méhnyálkahártya regenerálódni tudjon.

 

Mikor kezdjük a vitaminokat?

Mivel a teherbeesés időpontját pontosan megbecsülni nem lehet, és mikor a terhesség egyértelművé válik, a magzat általában már 2-3 hete a méhben fejlődik, a magzatvédő vitaminokat már a próbálkozások megkezdésekor – a fogamzás előtt minimum egy hónappal – érdemes szedni. Ezzel lehet biztosítani, hogy az anyai vérben megfelelők legyenek a szintek, és így az embrió rögtön az első pillanatban megkapja a kulcsfontosságú vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration