Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A dohányzás abbahagyása gyakori újévi fogadalom, de sokaknál már az első napokban, hetekben elbukik. Hogyan intsünk búcsút a káros szenvedélynek, és miképp készülhetünk rá az év végéhez közeledve?

A dohányzás abbahagyásához az első és legfontosabb az akaraterő: hogy eldöntsük, letesszük a cigarettát, és ennek érdekében mindent megtegyünk. El kell fogadnunk például, hogy a dohányzás iránti vágy nagyon lassan tűnik el a szervezetünkből, sok hónap, vagy akár egy év után is ránk törhet. Emiatt gyengék azok a módszerek, amelyek megengedik a cigarettázás fokozatos elhagyását. Igazi sikert csak az hozhat, ha az egyik nap azt mondjuk: megállunk, és többet egy slukkot sem szívunk. Ehhez lehetőleg olyan időpontot kell választani, amelynek környékén kevesebb stressz ér bennünket. Emiatt lehet jó egy hétvége előtti pénteki nap, vagy egy több napos szabadság.

Kell helyette más

Mivel a dohányzás hosszabb ideig az életünk része, elengedhetetlen, hogy találjunk helyette valamilyen új szokást – ami nem a nassolás. Mivel a rágyújtási szándék hátterében főleg a stressz és a szorongás áll (persze túl a nikotin iránti vágyon), ezeket kell valamilyen módon oldanunk. Érdemes például elkezdeni sportolni, ami több irányból is jótékonyan hat a szervezetre. Jó ötlet lehet az is, ha klasszikus nassolás helyett inkább nyers zöldségeket – például sárgarépát, karalábét – kezdünk el rágcsálni. Fontos, hogy a leszokási szándékról tájékoztassuk a környezetet is, kérve tőlük, hogy ne kínálgassanak bennünket cigarettával. A lakásból, a teraszról és a kocsiból is el kell tüntetni mindent – cigarettát, öngyújtót. hamutartót –, ami a dohányzásra emlékeztet.

Ha az akarat nem elég

Persze az akaraterő és az új szokások csodákra képesek, de esetenként ez kevés, a dohányzás abbahagyásakor ugyanis nem csak a rágyújtás és a pöfékelés rituáléja hiányzik, hanem maga a nikotin is. Az elvonási tünetek egy része konkrétan emiatt jelentkezik, és ha nem tudunk velük mit kezdeni, akkor meghiúsíthatják a teljes próbálkozást. Emiatt lehet szükség egyéb készítményekre, eszközökre is, amelyeknek kiválasztását szakember – orvos vagy gyógyszerész – segítheti. Léteznek például nikotinpótló készítmények – szopogató tabletták, rágógumik, tapaszok –, amelyek a megvonási tüneteket enyhíthetik, de vannak nikotinmentes szerek is. Ezek a gyógyszerek azért enyhítik a megvonási tüneteket, mert gátolják a nikotin kötődését az agyban. Hatásukra nem érezzük azt a kellemes érzést, amit a cigaretta elszívásakor megszoktunk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration