Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Tejjel, cukorral vagy feketén – a legtöbben a kedvenc kávénkkal indítjuk a napot. Ám vannak, akiknél a koffein fogyasztása kellemetlen tünetekhez vezet. Vajon mi az a koffeinérzékenység, és milyen tünetek jelentkezése esetén kell gyanakodni rá?

A kávét sokáig egészségtelennek gondolták, ám az utóbbi kutatások arra utalnak, hogy egészségesebb, mint eddig hittük – egyes adatok szerint többek között a szív és az érrendszer egészségének megőrzését is segítheti. Egy felnőtt ember napi 300-400 mg koffeint fogyaszthat el anélkül, hogy ezzel bármiféle bajt okozna. Azoknál viszont, akik érzékenyek a koffeinre, akár már 100 mg is kellemetlen tüneteket válthat ki.

 

Emésztési problémáktól a szorongásig

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintetteknél erőteljesebben jelentkezik a koffein „pörgető” hatása. Ha egyetlen csésze kávé után kipirulunk és elönt a forróság, emésztési problémáink támadnak, azonnal vécére kell szaladnunk, gyanakodhatunk arra, hogy az átlagosnál érzékenyebben reagálunk a koffeinre. De koffeinérzékenységre utal az is, ha szívdobogásérzésünk lesz, vagy érezhetően idegesebbé, szorongóbbá válunk, esetleg remegni kezdünk a koffein hatására. Aki koffeinérzékeny, annak egy kora délutáni kávé is tönkre tudja tenni az éjszakáját: nehezen tud elaludni, felületessé válik az alvása, vagy nyugtalan láb szindróma, esetleg izomgörcsök jelentkeznek nála.

A genetika és az életkor is szerepet játszik

A koffeinérzékenyek mája nehezebben bontja le a koffeint, ennek tulajdonítható, hogy a serkentő hatású vegyület élettani hatásai fokozottabban jelentkeznek náluk. A kutatások szerint ennek hátterében elsősorban genetikai okok állnak. Az ezért felelős gének átlagosan az emberek tizedénél találhatók meg, de nem mindenkinél alakul ki koffeinérzékenység, akinek genetikai alapon nagyobb esélye lenne rá.

 

A megfigyelések szerint a koffeinérzékenységre az életkor is hatással van, minél idősebb valaki, annál érzékenyebb lehet a koffeinre. Egyes gyógyszerek, például a teofilintartalmú szerek, vagy az olyan növényi hatóanyagok, mint az echinacea is felerősíthetik a koffein szervezetünkre gyakorolt hatását. A várandós nők teste is nehezebben bontja le a koffeint, már csak ezért is érdemes ilyenkor csökkenteni az adagot. És természetesen minél kevesebb koffeint fogyaszt valaki általánosságban, annál érzékenyebben reagál a hatására, hiszen a szervezete nem szokott hozzá.

Ha érzékenységünk miatt el kell hagynunk a koffeint, ám vágyunk valamilyen élénkítő hatású ételre, italra, akkor a ginzeng- vagy borsmenta-tea lehet a megoldás. Néha azonban az is elegendő, ha elég folyadékot, különösképpen vizet fogyasztunk, és feltöltjük B-vitamin raktárainkat például tojással, tejjel, csirkehússal, hüvelyesekkel vagy diófélékkel.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration