Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A koronavírus-járvány egyik tanulságaként már jól tudjuk, hogy önmagunk biztonsága és a körülöttünk élők védelme érdekében kiemelten fontos a rendszeres tesztelés, mivel ennek segítségével juthatunk pontos és naprakész információkhoz a járványhelyzetben.

A lakosság számára elérhető különböző típusú tesztek azonban különböző módszerrel dolgoznak, ennek megfelelően más és más felhasználási célra szolgálnak. Az alábbi útmutató abban segít, hogy minden helyzetben az aktuális szükségletünknek megfelelő tesztet választhassuk!

 

RT-PCR-teszt: a legpontosabb módszer

A járvány berobbanását követően a legtöbb szó az ún. PCR-tesztről esett. Ez az RNS-alapú, általános géndetekciós eljárás egy rendkívül nagy pontosságú, professzionális módszer, amelyet a koronavírus mellett számos más betegség kiszűrésére is hosszú ideje sikerrel alkalmaznak az orvoslásban. Mivel már egészen kis mennyiségű vírus-örökítőanyag jelenlétét is képes kimutatni, a fertőzés legkorábbi szakaszában is használható.

 

  • Előnye: a megfertőződést követő legelső, akár még teljesen tünetmentes napokban is kimutatja a vírus jelenlétét.
  • Hátránya: drága és viszonylag lassú eljárás, amely profi szakembergárdát igényel
  • Ekkor válasszuk: ha fennáll az esélye annak, hogy nemrégiben megfertőződtünk, illetve ha tudni szeretnénk, hogy mi magunk jelenleg meg tudunk-e fertőzni másokat.

 

Antigén teszt: a gyors eljárás

Szemben a vírus örökítőanyagát kimutató PCR-teszttel, az antigén teszt a virális fehérjét (magát az antigént) mutatja ki. Hasonlóan a PCR-hez orrnyálkahártyából vett mintát értékel ki ez az eljárás is, ám az előbbinél sokkal rövidebb idő alatt: kb. 15 percet kell csak várnunk a mintavétel után az eredményre, amely ha pozitív lesz, biztosak lehetünk benne, hogy COVID-fertőzöttek vagyunk. Fontos tudnunk ugyanakkor, hogy az antigén gyorsteszt érzékenysége nem éri el a PCR-tesztét, ezért a fertőzés nagyon korai szakaszában még nem képes kimutatni a vírus jelenlétét, ezért fals negatív eredményt adhat!

 

  • Előnye: rendkívül gyors és teljes biztonsággal mutatja ki a pozitivitást
  • Hátránya: néhány nappal a megfertőződés után még fals negatív eredményt adhat
  • Ekkor válasszuk: ha már jelentkeznek a COVID-ra is jellemző tünetek, továbbá ha gyorsan szeretnénk eredményt kapni

Antitest teszt: múltbéli fertőzés kimutatására

A szerológiai antitest-tesztek vérből vett mintában vizsgálják azokat a specifikus antitesteket, amelyeket szervezetünk akkor termel, ha korábban már találkozott a vírussal. Az antitest nem más, mint immunrendszerünk válaszreakciója a vírusra, ám szerepe nem csupán a gyógyulás tekintetében jelentős, hanem a későbbi újrafertőződés megakadályozásában is szerepet játszik.

 

  • Előnye: a teszt segítségével következtethetünk arra, hogy az immunrendszerünk mennyire van felvértezve a vírussal szemben.
  • Hátránya: a vírus jelenlétét a szervezetünkben nem tudja kimutatni, tehát azt sem, hogy a teszt elvégzése időpontjában éppen fertőzünk-e.
  • Ekkor válasszuk: ha átestünk a fertőzésen, illetve ha megkaptuk az oltást, és tudni szeretnénk, hogy védettek vagyunk-e. Az antitestek kimutatására alkalmas Biosynex gyorsteszt a lakosság számára biztonságosan, otthoni körülmények között használható megoldás erre a célra.

 

 

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration