Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Megérkeztek az első fagyok, és rövidesen még zordabbra fordulhat az időjárás. Ilyenkor jelentősen megnő az elcsúszás, elesés miatt bekövetkező sérülések veszélye. Jó tanácsokat adunk, hogyan kerülhetjük el ezeket!

Az őszi utak legnagyobb veszélyei közé tartoznak a vizes falevelek, amelyek meglehetősen csúszósak tudnak lenni, erről sok autósnak vannak kellemetlen élményei. De most, hogy megérkeztek az első fagyok, a veszélyek listájára felzárkózott a vékony jégpáncél is. Tudta, hogy télen a kórházba kerülések leggyakoribb oka az elesés?

Az elesés veszélye az életkor előre haladtával növekszik, és sajnos ennél is nagyobb mértékben emelkedik az elesés miatti problémák esélye is. Éves szinten mintegy félmillió ember fordul a szakellátáshoz esés miatti panaszokkal, becslések szerint a 65 év felettiek egyharmada esik el legalább egyszer évente, sőt, ez az arány 80 éves korunkra 50 százalékra nő!

 

Az egyensúly elvesztésének következmények enyhébb esetekben rándulás, ficam vagy zúzódás lehet, de az alacsonyabb csonttömegű, idősebb emberek esetén gyakran törés következik be. A leginkább veszélyeztetett, 70 évesnél idősebb, előrehaladott csontritkulásban szenvedőknél az elesés nagyon sokszor vezet combnyaktöréshez, amely csak nehezen, műtéttel gyógyítható.

 

Az esések többsége odafigyeléssel megelőzhető. Következzen néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni:

  1. Ha lehet, várjuk meg, amíg elolvad a jégpáncél! Ilyenkor a jég még csak a reggeli órákban van jelen, de a hőmérséklet emelkedésével gyorsan felolvad, és sokat segít az is, ha felsózzák, vagy más érdesítő anyaggal felszórják a járdákat. Ha nem muszáj, ne a reggeli vagy a késő esti órákban induljunk útnak!
  2. Nem szégyen kapaszkodni, a fal mellett menni vagy botot használni! Ezek segítenek a stabil járásban és csökkentik az elesés veszélyét.
  3. Viseljünk megfelelő lábbelit! A későőszi-koratéli fagyos utakra nem valók a divatos cipők és a kopott lábbelik sem. A jól tapadó talpú edzőcipők, csizmák ilyenkor a leghasznosabbak – és így is ügyeljen, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzen a lába a földdel!
  4. Totyogjunk! Csúszós utakon érdemes enyhe terpeszben, lassan, csoszogósabban haladni, és a kezünket – hacsak nincs benne bot – szabadon hagyni, hogy szükség esetén meg tudjunk kapaszkodni. A zsebre tett kéz lehet, hogy jó melegben van, de inkább vegyünk fel egy jó kesztyűt, és hagyjuk szabadon a karjainkat.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration