Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ősszel gyakoribbá válnak az utcai és ház közüli balesetek, hiszen a vizes, lehulló leveleken könnyen megcsúszhatunk, arról nem is beszélve, amikor a járda is jeges. Hogyan lehet elkerülni a rándulásokat és a ficamokat, és mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Jövés-menés, futás, vagy épp az őszi kerti munkák közben könnyen érhetnek bennünket olyan balesetek, amelyek minimum kellemetlenséget, rosszabb esetben súlyosabb sérülést okoznak. Történhetnek például húzódások, ami azt jelenti, hogy az izomrostok egy része esés vagy túlerőltetés miatt megnyúlik. Ilyenkor is előfordulhat szakadás, de ez a probléma kevésbé súlyos, mint a rándulás. Utóbbi alatt már azt értjük, amikor az ízületeket tartó ínszalagok egy része elszakad. Ez a probléma leggyakrabban a bokát, a térdet, a csuklót és a könyököt érinti, tehát azokat a területeket, amelyek a balesetek során közvetlenül sérülnek, vagy pedig azért esik bajuk, mert megpróbáljuk kitámasztani magunkat. Legrosszabb esetben ficam is bekövetkezhet, aminél az ízület ki is ugrik a helyéről. Ilyenkor az érintett terület nem csak fájdalmassá és duzzadttá válik, hanem mozgása is beszűkül.

 

Figyelni a részletekre

Ahhoz, hogy az ilyen baleseteket megelőzhessük, mindig az időjárásnak megfelelően kell öltöznünk. Nyirkos, vizes időben például nem szerencsés sima talpú, túlzottan magas sarkú cipőt hordanunk. Ha ezt az alkalom vagy a munkahely megköveteli, akkor jobb, ha inkább váltócipőt viszünk magunkkal. Érdemes figyelni arra is, hogy a ház körül az avar ne gyűljön fel, ha ugyanis vizes lesz vagy bomlásnak indul, rendkívül csúszóssá válhat. Bár ősszel jégre még nem kell számítani, érdemes már ilyenkor kellő mennyiségű homokot vagy egyéb szóróanyagot beszerezni, hogy ha szükség van rá, kéznél legyen.

Ha megtörtént a baj

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére baleset történt, akkor annak ellátása a sérülés jellegétől függ. Húzódásoknál, rándulásoknál elég lehet az otthoni kezelés, ami pihentetést, fáslizást és borogatást, krémek használatát jelenti, szükség szerint pedig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentők szedését. Ha ezek a kezelések pár nap után nem hoznak javulást, a sérülést traumatológusnak is meg kell mutatni. Ha ficam történt, az ízület pedig nem ugrik vissza a helyére, akkor már azonnal orvoshoz kell menni. A doktor fizikális vizsgálat és röntgenlelet alapján dönt a kezelésről, a legjellemzőbb pedig az, hogy a sérült ízületet gipsszel, sínnel, térd-, boka-, váll-, könyök vagy csuklórögzítővel fixálják. Ha a sérülés jellege olyan, akár műtétre is szükség lehet.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration