Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Két keréken gurulni nagyszerű kikapcsolódás, és ha eközben a táj szépségeiben is gyönyörködhetünk, akkor igazi testi-lelki felüdülést kapunk. A terepkerékpározás éppen ezt kínálja, és szinte bárkinek, hiszen különösebb felkészülést sem igényel, mindössze egy alkalmas biciklire van szükségünk.

Ahol az útburkolat véget ér, ott kezdődik a terepkerékpározás. Azaz ebben az esetben semmiképpen sem extrém sportról beszélünk, hanem egy jóleső túráról ösvényeken, erdei utakon, távol a kiépített kerékpáros utaktól.

A terepkerékpározás során tehát felfedezhetjük a táj szépségét, akár sík terepen, egy tó körül, vagy a hegyekben gurulhatunk az erdő fái között. Bárkinek ajánlható, aki egy kis kalandra vágyik, és nem ijed meg a változatos terepviszonyoktól, hiszen a terepkerékpározás során murvás utakon, folyóparti töltéseket, erdészeti utakon, mezők melletti földutakon bringázhatunk.

 

Túrától az extrémig

Természetesen a terepkerékpározásnak is több változata van. A skála az egyszerű, bárki által megtehető túrajellegű kerékpározástól, amit gravel néven is említenek az úgynevezett a downhillig terjed, amikor is speciális kerékpárral lejtőn lefelé, különleges akadályokkal tűzdelt pályát kell leküzdeni időre.

 

Milyen kerékpár válasszak terepkerékpározni?

A legelterjedtebb típus, a mountain bike is alkalmas erre, de léteznek speciálisan erre ajánlott kerékpárok is. A gravel bicikliknek szarvkormánya és terepre tervezett, de vékony gumija van. A cyclocross ehhez hasonló, de sokkal jobban bírja a sarat és a hideg téli időt. A trekking kerékpárok jellemzően első teleszkóppal rendelkeznek, ezért hosszabb utakra kényelmesebbek.

A vázméretet – szakértő eladók segítségével – a testmagasságunk alapján válasszuk ki, a kerékméretnél pedig érdemes figyelembe venni azt a szabályt, hogy a nagyobb, 29-es kerekek kezdőknek jobbak, mert könnyebben veszik az akadályokat, a 27-es méretűeket viszont könnyebb irányítani, ezért gyakorlottabbaknak ajánlottak.

 

Mit vigyünk magunkkal?

Mivel a terepkerékpározás a természetről szól, ezért a legfontosabb dolgokat vigyük magunkkal: tele kulacs ivóvíz, némi harapnivaló a hosszabb utakra, és egy jó térkép vagy okostelefonos alkalmazás, hogy el ne tévedjünk. Legyen nálunk a kerékpár gyorsjavításához szükséges mini szerszámkészlet is, mert nincs annál bosszantóbb, mint órákon át tolni a biciklit a szép túra helyett.

Nem mindenhol szabad!

Terepkerékpározni szinte mindenhol lehet, de vannak betartandó szabályok. Gyalogos turistautak esetén csak azokon kerékpározhatunk, ahol ezt a jelzés is megengedi, erdőkben pedig bizonyos időszakokban lehetnek korlátozások (például vadak vonulása, vadászat stb. miatt). Természetvédelmi területeken pedig csak a kijelölt utakon kerékpározhatunk, ezek elhagyása akár büntetést is magával vonhat.

 

Hova menjek terepkerékpározni?

Az Ipoly Erdő Zrt. honlapján a szabályok mellett nagyon jó javaslatokat is találunk a Börzsöny gyönyörű, terepkerékpározásra alkalmas erdei útjairól. A Pilisi Parkerdő Zrt. is külön oldalon, a Pilis Bike honlapján tette közzé a legjobb túraútvonal javaslatait.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration