Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Két keréken gurulni nagyszerű kikapcsolódás, és ha eközben a táj szépségeiben is gyönyörködhetünk, akkor igazi testi-lelki felüdülést kapunk. A terepkerékpározás éppen ezt kínálja, és szinte bárkinek, hiszen különösebb felkészülést sem igényel, mindössze egy alkalmas biciklire van szükségünk.

Ahol az útburkolat véget ér, ott kezdődik a terepkerékpározás. Azaz ebben az esetben semmiképpen sem extrém sportról beszélünk, hanem egy jóleső túráról ösvényeken, erdei utakon, távol a kiépített kerékpáros utaktól.

A terepkerékpározás során tehát felfedezhetjük a táj szépségét, akár sík terepen, egy tó körül, vagy a hegyekben gurulhatunk az erdő fái között. Bárkinek ajánlható, aki egy kis kalandra vágyik, és nem ijed meg a változatos terepviszonyoktól, hiszen a terepkerékpározás során murvás utakon, folyóparti töltéseket, erdészeti utakon, mezők melletti földutakon bringázhatunk.

 

Túrától az extrémig

Természetesen a terepkerékpározásnak is több változata van. A skála az egyszerű, bárki által megtehető túrajellegű kerékpározástól, amit gravel néven is említenek az úgynevezett a downhillig terjed, amikor is speciális kerékpárral lejtőn lefelé, különleges akadályokkal tűzdelt pályát kell leküzdeni időre.

 

Milyen kerékpár válasszak terepkerékpározni?

A legelterjedtebb típus, a mountain bike is alkalmas erre, de léteznek speciálisan erre ajánlott kerékpárok is. A gravel bicikliknek szarvkormánya és terepre tervezett, de vékony gumija van. A cyclocross ehhez hasonló, de sokkal jobban bírja a sarat és a hideg téli időt. A trekking kerékpárok jellemzően első teleszkóppal rendelkeznek, ezért hosszabb utakra kényelmesebbek.

A vázméretet – szakértő eladók segítségével – a testmagasságunk alapján válasszuk ki, a kerékméretnél pedig érdemes figyelembe venni azt a szabályt, hogy a nagyobb, 29-es kerekek kezdőknek jobbak, mert könnyebben veszik az akadályokat, a 27-es méretűeket viszont könnyebb irányítani, ezért gyakorlottabbaknak ajánlottak.

 

Mit vigyünk magunkkal?

Mivel a terepkerékpározás a természetről szól, ezért a legfontosabb dolgokat vigyük magunkkal: tele kulacs ivóvíz, némi harapnivaló a hosszabb utakra, és egy jó térkép vagy okostelefonos alkalmazás, hogy el ne tévedjünk. Legyen nálunk a kerékpár gyorsjavításához szükséges mini szerszámkészlet is, mert nincs annál bosszantóbb, mint órákon át tolni a biciklit a szép túra helyett.

Nem mindenhol szabad!

Terepkerékpározni szinte mindenhol lehet, de vannak betartandó szabályok. Gyalogos turistautak esetén csak azokon kerékpározhatunk, ahol ezt a jelzés is megengedi, erdőkben pedig bizonyos időszakokban lehetnek korlátozások (például vadak vonulása, vadászat stb. miatt). Természetvédelmi területeken pedig csak a kijelölt utakon kerékpározhatunk, ezek elhagyása akár büntetést is magával vonhat.

 

Hova menjek terepkerékpározni?

Az Ipoly Erdő Zrt. honlapján a szabályok mellett nagyon jó javaslatokat is találunk a Börzsöny gyönyörű, terepkerékpározásra alkalmas erdei útjairól. A Pilisi Parkerdő Zrt. is külön oldalon, a Pilis Bike honlapján tette közzé a legjobb túraútvonal javaslatait.

 

facebook-share Megosztás