Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Miért lehet egy gyerekdallal foglyokat kínozni? És miért képesek a legegyszerűbb zeneszámok akár napokra az agyunkba tapadni?

A kisgyerekes szülők különösen jól ismerik azt a jelenséget, amikor egy párszor hallott, egyszerű gyerekdal akár napokra sem képes távozni a fejünkből. Az USA-ban egyenesen kínzásnak minősítették, hogy egy börtön alkalmazottai hosszú időn keresztül a „Baby Shark” című, gyerekeknek szánt zeneszám hallgatására kényszerítettek egyes foglyokat. Amikor az ítéletről hírt adott a sajtó, több szülő és óvónő is megjegyezte, hogy ha tízszer egymás után is meg kell hallgatni egy ilyen vicces, butácska dalt, az valóban kegyetlen élmény.

 

Milyen dalok tapadnak könnyen a fejünkbe?

De mi van akkor, ha a saját agyunk kínoz azzal, hogy képtelen elfeledkezni az imént hallott zeneszámról? Egy amerikai vizsgálat megállapította, hogy a zeneszámoknak, amelyek képesek akár napokra dallamtapadást okozni (így hívják azt a jelenséget, amikor képtelenek vagyunk őket elfelejteni), van néhány közös vonásuk. Általában gyors tempójúak, alapdallamuk hasonlít más népszerű számokéhoz. és lefelé és felfelé is van bennük néhány nagyobb hangbeli ugrás. A legnépszerűbb, feledhetetlen dallamok között ott van például Lady Gaga Bad Romance, Alejadro vagy Poker Face című száma, a Queen örökzöldje, a Bohemian Rhapsody és a Journey Don’t Stop Believing című dala.

Egy másik, brit kutatás, amelynek eredményét a British Journal of Psychology című lapban publikálták, arra a következtetésre jutott, hogy a dallamtapadás általában nem zavarja nagyon az embereket. Ám azok, akik életük fontos részének tartják a zenét, általában hosszabban küzdenek az ilyen dallamokkal, és nehezebben kontrollálják a dallamtapadásra való hajlamukat, mint azok, akiknek nem igazán fontos a zene.  Egy másik brit vizsgálat szerint pedig szinte bármi képes felidézni egy dallamot, amelyik aztán órákig csilingel a fülünkben.

 

Hogy lehet kínzás egy butácska gyerekdal?

A pszichológusok szerint több ok miatt is érezhetjük kínzásnak egy zeneszám sokszori meghallgatását. A fület igénybe vevő elektronikus, magas hangok akár fizikailag is fájdalmasak lehetnek, ugyanúgy, ahogy fájdalmasnak érezzük a kréta csikorgását a táblán. A bugyuta szöveg is irritálhat egy idő után, mint ahogyan az is, ha egyszerűen az ismétlődés válik irritálóvá. Ráadásul a csoporthatásról sem vagyunk mentesek: ha elég sokan tartják kínosnak az adott dalt, akkor hajlamosak leszünk mi is így gondolni.

És hogy hogyan lehet megszabadulni a dallamtapadástól? Először is, nem érdemes hadakozni ellene. Ha erőnek erejével próbálunk másra gondolni, az általában nem hat. Ha viszont egyszerűen elfogadjuk, hogy ott van, és mindig eszünkbe jut, majd simán tesszük a dolgunkat, miközben óhatatlanul másra gondolunk, az általában segít.

 

facebook-share Megosztás