Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Miért lehet egy gyerekdallal foglyokat kínozni? És miért képesek a legegyszerűbb zeneszámok akár napokra az agyunkba tapadni?

A kisgyerekes szülők különösen jól ismerik azt a jelenséget, amikor egy párszor hallott, egyszerű gyerekdal akár napokra sem képes távozni a fejünkből. Az USA-ban egyenesen kínzásnak minősítették, hogy egy börtön alkalmazottai hosszú időn keresztül a „Baby Shark” című, gyerekeknek szánt zeneszám hallgatására kényszerítettek egyes foglyokat. Amikor az ítéletről hírt adott a sajtó, több szülő és óvónő is megjegyezte, hogy ha tízszer egymás után is meg kell hallgatni egy ilyen vicces, butácska dalt, az valóban kegyetlen élmény.

 

Milyen dalok tapadnak könnyen a fejünkbe?

De mi van akkor, ha a saját agyunk kínoz azzal, hogy képtelen elfeledkezni az imént hallott zeneszámról? Egy amerikai vizsgálat megállapította, hogy a zeneszámoknak, amelyek képesek akár napokra dallamtapadást okozni (így hívják azt a jelenséget, amikor képtelenek vagyunk őket elfelejteni), van néhány közös vonásuk. Általában gyors tempójúak, alapdallamuk hasonlít más népszerű számokéhoz. és lefelé és felfelé is van bennük néhány nagyobb hangbeli ugrás. A legnépszerűbb, feledhetetlen dallamok között ott van például Lady Gaga Bad Romance, Alejadro vagy Poker Face című száma, a Queen örökzöldje, a Bohemian Rhapsody és a Journey Don’t Stop Believing című dala.

Egy másik, brit kutatás, amelynek eredményét a British Journal of Psychology című lapban publikálták, arra a következtetésre jutott, hogy a dallamtapadás általában nem zavarja nagyon az embereket. Ám azok, akik életük fontos részének tartják a zenét, általában hosszabban küzdenek az ilyen dallamokkal, és nehezebben kontrollálják a dallamtapadásra való hajlamukat, mint azok, akiknek nem igazán fontos a zene.  Egy másik brit vizsgálat szerint pedig szinte bármi képes felidézni egy dallamot, amelyik aztán órákig csilingel a fülünkben.

 

Hogy lehet kínzás egy butácska gyerekdal?

A pszichológusok szerint több ok miatt is érezhetjük kínzásnak egy zeneszám sokszori meghallgatását. A fület igénybe vevő elektronikus, magas hangok akár fizikailag is fájdalmasak lehetnek, ugyanúgy, ahogy fájdalmasnak érezzük a kréta csikorgását a táblán. A bugyuta szöveg is irritálhat egy idő után, mint ahogyan az is, ha egyszerűen az ismétlődés válik irritálóvá. Ráadásul a csoporthatásról sem vagyunk mentesek: ha elég sokan tartják kínosnak az adott dalt, akkor hajlamosak leszünk mi is így gondolni.

És hogy hogyan lehet megszabadulni a dallamtapadástól? Először is, nem érdemes hadakozni ellene. Ha erőnek erejével próbálunk másra gondolni, az általában nem hat. Ha viszont egyszerűen elfogadjuk, hogy ott van, és mindig eszünkbe jut, majd simán tesszük a dolgunkat, miközben óhatatlanul másra gondolunk, az általában segít.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration