Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Mindennapjaink során olyan mennyiségű információ ér bennünket, amennyit egy átlagos embernek csaknem lehetetlen feldolgozni. Vajon ennek köszönhető az a riasztó tendencia, amelyet egyes kutatók megfigyeltek? Egy vizsgálat szerint ugyanis egyre rövidebb ideig vagyunk képesek valamire odafigyelni.

2015-ben egy nagy informatikai cég végzett el egy kutatást, amelyben 2000 kanadai állampolgárt kérdeztek ki önbevallásos, vagy koncentrációs játékokon alapuló kérdőívek segítségével, és a résztvevők közül 125 ember agyát EEG segítségével is megvizsgálták. A kutatás eredménye szerint míg 2000-ben még 25 másodpercig voltak képesek az emberek egy dologra fókuszálni, addig 2015-re ez az idő 8,25 másodpercre csökkent. Egy átlagos médiatartalom mindössze ennyi ideig köti le a figyelmünket.

 

Felgyorsult a világ

Mindezt magunk is tapasztalhatjuk, ha megnézünk egy húsz-harminc éve vagy régebben készült filmet, és összehasonlítjuk a mozik legújabb kasszasikereivel. Nem nehéz felfedezni, mennyivel több akció, harsány szín és gyors vágás próbálja ma átütni az ingerküszöbünket, mint régen. A szakértők szerint, bár ez a folyamat jó száz éve elindult, nagy részben mégis a digitalizáció számlájára írható. A közösségi médiában ugyanis olyan mennyiségű információ ömlik ránk minden egyes percben, amennyit szinte lehetetlen maradéktalanul felfogni. Egyes becslések szerint egyetlen nap alatt annyi inger ér bennünket, amennyit egy középkori embernek egész életében összesen kellett feldolgoznia. Nem csoda hát, hogy egy-egy hír vagy más médiatartalom egyre nehezebben üti át a falainkat, sőt, a régen élvezetesnek tartott dolgok sem mindig tudnak annyira lekötni, mint régen.

A feladattól függ?

Persze olyanok is vannak, akik vitatkoznak ezzel a nézettel: sokak szerint leginkább a feladattól függ, mennyire tudunk rá koncentrálni. A nemszeretem feladatoktól persze könnyen eltereli a figyelmünket az információ-folyam, de a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow állapotban, amikor teljesen bevonódunk abba, amit épp csinálunk, a legtöbbünknek nem esik nehezünkre teljes figyelemmel végezni a dolgunkat.

 

Nyerjük vissza a figyelmünket!

Aki azt tapasztalja magán, hogy nem tud sokáig egy dologra figyelni, az több módon is felléphet ez ellen. Először is érdemes tudatosan lelassítanunk, és odafigyelni a munka és a pihenés egyensúlyára. A rendszeres mozgás, különösen az olyan monoton mozgásformák, mint a futás vagy az úszás, a természet közelsége, illetve a meditáció, az elmélyülés is sokat segít a figyelmünk visszanyerésében. Ha valamire figyelnünk kell, a legjobb, ha minimálisra csökkentjük a figyelem-elterelés lehetőségeit, például kikapcsoljuk a közösségi oldalakat, lenémítjuk a telefont, és egyszerre valóban csak egy dolgot csinálunk.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration