Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A nyárnak sajnos gyakori velejárói a különféle rovarcsípések. Az egyik legkellemetlenebb, ha méh vagy darázs csípésével kell megbirkóznunk. Érdemes nagyon odafigyelni a tünetekre, mert allergia esetén a csípés akár életveszélyessé is válhat!

Ahhoz, hogy a csípést megfelelően kezeljük, és mihamarabb elmúljanak a vele járó kellemetlen tünetek, jó, ha tudjuk, mi csípett meg pontosan. A méh és a darázs csípése közötti alapvető különbség, hogy míg a darázs vissza tudja húzni a fullánkját, így többször is képes csípni, a méh csak egyszer, mivel a fullánk a rajta levő méregzsákkal kiszakad a testéből, és a sebben marad. Ha tehát a csípésben ott a fullánk, akkor méh csípett meg, ha nem, akkor nagy rá az esély, hogy darázs.

Jegeljük, borogassuk

Ha a sebben ott a fullánk, akkor minél hamarabb távolítsuk el, de vigyázzunk, hogy a méregzsákot ne nyomjuk össze, ezzel a sebbe pumpálva a méhmérget. Korábban a méhméregre lúgos, szódabikarbónás, a darázscsípésre pedig savas, ecetes vagy citromleves borogatást javasoltak. Ám a méreg sajnos másodpercek alatt bejut a bőr mélyebb rétegeibe, így a felszíni borogatás nem tudja semlegesíteni a lúgos vagy savas kémhatását. Jobb, ha óvatosan (jégzselével vagy fagyasztott borsóval) hűtjük a területet. A fagyos tárgyat csomagoljuk textilbe, hogy ne okozhasson fagyási sérülést a bőrön. Az állott vizes borogatás is enyhítheti a tüneteket.

Vény nélkül kapható antihisztamint, vagyis allergia elleni szert is bevehetünk a duzzanat csökkentésére, ezzel kapcsolatban azonban kérjük az orvos vagy gyógyszerész tanácsát. A kalcium pezsgőtablettáról viszont bebizonyosodott, hogy nincs számottevő hatása.

Mikor hívjunk mentőt?

Az emberek körülbelül két százaléka allergiás a darázs- vagy méhcsípésre, náluk akár életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat a csípés. A méh- vagy darázsméreg-allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Épp ezért a csípés után nagyon fontos, hogy figyeljük a tüneteket. Ha a csípést követően testszerte bőrkiütés, bőrvörösség alakul ki, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, vagy a csípéstől távolabbi testtájon duzzanat alakul ki, esetleg fulladás lép fel, azonnal hívjunk mentőt, mert percek alatt életveszélyessé válhat a helyzet. A szájüreget ért csípés a légutakat elzáró duzzanat miatt allergia nélkül is veszélyes, ebben az esetben szintén hívjunk mentőt. Az italunkat nézzük meg ivás előtt, soha ne igyunk olyan dobozból, üvegből, amibe nem látunk bele. 

Ha a csípés helyén lassan gyógyuló, nagy duzzanat alakult ki, később is érdemes allergológushoz fordulni. A vizsgálat később is elvégezhető, mivel az allergiát igazoló ellenanyag jelen van a vérben.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration